In vier jaar kan te veel gebeuren

Wielrenster en schrijfster Marijn de Vries hield in deze krant een warm pleidooi om Epke Zonderland, olympisch kampioen Londen 2012, een deelnamebewijs voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio te bezorgen, 'no matter what' (Trouw, 2 november).

Marijns verontwaardiging is mij uit het hart gegrepen. Ik herinner me nog goed dat wij met HGC in 1997 de Europacup wonnen na 11 jaar Duitse hegemonie. Die Duitse kampioen verdedigde ieder jaar de cup met groot succes. Na onze winst kregen we te horen dat de kampioen niet meer automatisch werd geplaatst voor de Europacup. Als jonge coach vond ik dat ons onrecht was aangedaan.

In diezelfde tijd veranderde de internationale hockeybond de regels voor olympische kwalificatie. Wij waren in 1996 olympisch kampioen geworden en dat betekende altijd kwalificatie voor de volgende OS. Voor 2000 was dat niet meer het geval. Wij moesten ons voor Sydney gewoon weer kwalificeren. Ik was des duivels.

Er is sinds 1996 wel het een en ander veranderd in de topsport. De competitie is in alle sporten zwaarder geworden. Kampioen worden is moeilijk, kampioen blijven nog vele malen moeilijker. Die veranderde realiteit vind ik prachtig, de strijd is interessanter, de weg naar het podium langer.

Vier jaar tevoren iemand automatisch kwalificeren voor de OS is niet meer van deze tijd, in vier jaar gebeurt er te veel. Nieuwe talentvolle sporters stoten sneller door, het aantal sporters dat aanspraak maakt op de titel wordt groter.

Olympisch kampioenen krijgen geen automatische startbewijzen meer. Mijn nostalgische kant verzet zich daar tegen. Toch juich ik het als technisch directeur van de Nederlandse top wel toe. Een kampioen verdedigt zijn titel niet, hij valt opnieuw aan.

En Epke? Epke maakte na Londen een keuze, hij legde de prioriteit niet bij individuele kwalificatie, maar bij die van het team. Daar doet hij alles voor, met een prachtig team. 'Rio through the front door', noemt de coach deze strategie. Door welke deur ook, die mannen gaan Rio zelf afdwingen, ondanks blessures en andere tegenslagen. En dat is topsport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden