In verkiezing zonder opponent moet Van Praag toch op zijn tellen passen

voetbalbaas | De voorzitter van de KNVB wordt vandaag normaal gesproken herkozen. Maar hij moet eerst nog een vragenvuur in de Zeister bossen doorstaan.

JAN-CEES BUTTER

Eindelijk lijkt hij een verkiezing te gaan winnen. Maar een glorierijke zege zal het in ieder geval niet worden voor Michael van Praag (69), die vandaag naar verwachting wordt herkozen als voorzitter van voetbalbond KNVB.

Een tegenkandidaat ontbreekt bijvoorbeeld. En diverse clubs uit het betaalde voetbal hebben recentelijk hun ongenoegen geuit over Van Praag, die in 2008 de overleden Jeu Sprengers opvolgde. Veel betaaldvoetbalclubs houden de KNVB-voorzitter verantwoordelijk voor de bestuurlijke wanorde in Zeist, waar de voltallige Raad van Commissarissen (op één lid na) opstapte en ook directeur betaald voetbal Bert van Oostveen zijn taken neerlegde. Toen Gijs de Jong zonder overleg werd doorgeschoven naar de positie van directeur betaald voetbal, kwamen de profclubs in actie en werd de aanstelling van De Jong opgeschort. Van Praag zei in het tv-programma 'RTL Late Night' ontstemd te zijn over het feit dat hij vooraf niet geïnformeerd was over de bestuurlijke veranderingen. "Je kunt niet werken met mensen die structureel hun collega's in het bondsbestuur niet informeren", zei hij in september. Ook ontkende hij dat er een crisis zou zijn bij de KNVB.

Dat wekte woede bij veel betaaldvoetbalclubs, die menen dat Van Praag juist onzichtbaar was tijdens de bestuurlijke perikelen. De Amsterdammer was in hun ogen te druk met zijn lobby om het voorzitterschap bij de Fifa en de Uefa. Van Praags werk viel te prijzen, omdat hij zich voor het WK van 2014 als eerste openlijk uitsprak tegen Sepp Blatter, maar nog voordat de verkiezingen om het Fifa-voorzitterschap waren begonnen trok Van Praag zich al terug. Hij maakte plaats voor de Jordaanse prins Ali, die de strijd vervolgens verloor van Blatter. Kort daarna stapte de Zwitser zelf op als voorzitter van de Fifa. Blatter is de spil in een onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI.

Van Praag deed in september dit jaar ook nog een gooi naar het voorzitterschap van de Uefa, maar dat leverde eveneens niets op. De voormalig Ajax-voorzitter verloor kansloos van de Sloveen Aleksander Ceferin (42 tegen 13 stemmen). Van Praag is nog wel vice-voorzitter van de Uefa.

Terwijl Van Praag vooral in het buitenland was om campagne te voeren voor de door hem geambieerde erebanen, verwaarloosde hij zijn taken als voorzitter van de KNVB, vinden veel betaaldvoetbalclubs. Bovendien zijn zij verbolgen door het Uefa-voorstel om de vier toonaangevende voetballanden (Engeland, Spanje, Duitsland en Italië) in de toekomst een nog groter aandeel in de Champions League te geven (vier gegarandeerde plaatsen per land). Voor Nederlandse clubs wordt het daardoor nóg moeilijker om door te dringen tot het hoofdtoernooi van de Champions League. Hoewel het plan uit de koker van de Uefa komt, ontkende Van Praag gisteren in de Volkskrant dat hij zijn handtekening heeft gezet onder het nieuwe Champions League-akkoord. Hij was op pad voor zijn campagne, stelde hij ter verdediging.

Het is de vraag of Van Praag vandaag het crisisoverleg in Zeist, waar clubs uit de ere- en eerste divisie hem met vragen zullen bestoken, zal overleven. Het vermoedelijke antwoord is 'ja'. Vooral omdat de divisie amateurvoetbal, een onafhankelijke tak binnen de KNVB, al te kennen heeft gegeven voor Van Praag te zullen stemmen. Daarmee is hij vrijwel verzekerd van de benodigde dertig stemmen, de helft van het totaal. Een aantal clubs heeft laten weten dat zij zich van stemming zullen onthouden als de antwoorden van Van Praag vandaag niet overtuigend genoeg zijn.

Mocht Van Praag het vragenvuur in de Zeister bossen doorstaan, dan is hij ook de komende drie jaar voorzitter van voetbalbond KNVB.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden