In veiligheid gebracht, maar waar is de kanarie?

Hulpverleners evacueren bewoners van het seniorencomplex Beeld anp
Hulpverleners evacueren bewoners van het seniorencomplexBeeld anp

Het echtpaar Gerritsen (84 en 87) werd in alle vroegte geëvacueerd, na de brand die vandaag uitbrak in een seniorencomplex in Nijmegen.

Willem Gerritsen (87) weet het zeker, vannacht slapen ze in een hotel. Zijn vrouw (84) is nog niet overtuigd. Ze hoopt vandaag nog naar huis te kunnen. Ze wil weten hoe het erbij ligt, hoe groot de schade is en hoe het is met de kanarie in de serre. "Die mochten we niet meenemen, ik hoop dat hij nog leeft."

Buiten wijkcentrum Schalmei in de Nijmeegse wijk Neerbosch-Oost, waar de geëvacueerde bewoners van wooncentrum De Notenhout worden opgevangen, wacht het echtpaar op hun zoon. Die komt vanuit Hoofddorp naar hen toe, geschrokken door de brand waarvoor zijn ouders overhaast hun huis moesten verlaten.

Ze zijn blij dat hij komt, maar mee naar Hoofddorp willen ze niet. "Nee, ik blijf hier, bij het huis. Ik wil weten wat er gebeurt", zegt mevrouw Gerritsen-De Roos.

Zwarte veeg
Op haar wang zit een zwarte veeg. Ze had zich aangekleed toen haar man in de vroege ochtend lawaai hoorde op straat, waarna ze samen gingen kijken vanuit de serre, in feite een met ramen dichtgemaakt balkon op de vijfde verdieping. "Toen de deur openging, bleek de gang al vol rook te staan. Dat was heftig."

Brandweerlieden haalden ruim veertig bewoners uit hun appartementen, vertelt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Vijftien van hen werden naar ziekenhuizen gebracht. "We kregen gasmaskers op en zijn tien trappen afgelopen", vertelt mevrouw Gerritsen. "Anderen zijn met hoogwerkers naar buiten gehaald, de meeste mensen zitten in hun pyama hier in het wijkcentrum. We mochten niks meenemen, alleen onze telefoon." Haar man haalt de huissleutels uit zijn jaszak. "Die hebben ze me nagebracht."

Apotheek
Een vrouw in een wit schort loopt De Schalmei in met een plastic tasje, net zo'n tasje als mevrouw Gerritsen bij zich draagt. "De apotheek heeft direct voor mijn medicijnen gezorgd. Ze hebben natuurlijk de gegevens van alle ouderen die hier wonen en komen alles brengen. Mooi toch? We zijn echt heel goed opgevangen. Er zijn veel hulpverleners en overal kwamen ambulances vandaan."

Ugala III, het Turkse cafetaria op de begane grond waar de brand ontstond, is volledig uitgebrand. "Sneu voor die meneer", zegt mevrouw Gerritsen. "Hij had het net laten verbouwen. Het was een goede snackbar."

Angstig
Hoe de brand is ontstaan is nog niet duidelijk. Aan de achterkant, in de luwte van de hoek waarin het twintig jaar oude appartementencomplex is gebouwd, is het vuur omhoog geslagen. De muren zijn zwart geblakerd tot aan het platte dak. De opbouw die daar stond, voor airconditioning en andere technische apparatuur, is ingestort.

"Het was angstig hoor, die rook, het lawaai. En je weet niet hoe het met je buren is. Sommigen zijn uit bed gesleurd", vertelt Gerritsen aan een verslaggeefster van Hart van Nederland. Die heeft goed nieuws: de Dierenambulance heeft zojuist een kanarie uit een serre gehaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden