In Veendam en Harderwijk zien ze blokjes op tv door 4G

Kabelabonnees in sommige delen van het land klagen over storingen van bepaalde zenders op hun televisies. Die worden veroorzaakt door het nieuwe mobiele telefoonnetwerk 4G, dat nu wordt uitgerold. Het euvel kan onder meer verholpen worden met betere kabels, zeggen specialisten.

Nu het mobiele 4G-netwerk verder wordt uitgerold, neemt het aantal meldingen van storingen bij digitale kabeltelevisie iets toe. Dat komt omdat beide signalen deels gebruik maken van dezelfde frequentieband, onder meer de zogeheten 800 MHz-band. Dan kunnen de signalen elkaar beïnvloeden.

In 2010 stelde TNO al dat er storingen kunnen ontstaan door 4G, waarmee mobiel internetten veel sneller gaat. De kans daarop is echter niet groot, bleek uit onderzoek van het ministerie van economische zaken en de Universiteit Twente. De onderzoekers gingen uit van zeven keer per jaar per aansluiting.

Kabelaars en telecomaanbieders zijn onder druk van het Agentschap Telecom, de controlerende instantie op dit gebied, enkele jaren geleden om de tafel gegaan. Dat leverde in 2011 een convenant op met afspraken over eventuele problemen met het 4G-netwerk.

Het ministerie van economische zaken noemde het risico op storingen 'beheersbaar', zegt woordvoerder Maurice Piek van KPN, het bedrijf dat met 80 procent dekking het verst is met de uitrol. "In het convenant is afgesproken dat de kabelaars de informatievoorziening aan hun klanten verzorgen en hen erop wijzen dat ze moeten zorgen voor deugdelijke bekabeling."

Vooral in Harderwijk en Veendam blijken digitale kabelabonnees blokjes of bevroren beelden te zien, of helemaal geen beeld. "Het zijn geen incidenten, maar het is ook niet zo dat er paniek is omdat er 100.000 woningen zijn getroffen", zegt woordvoerder Bert Feiken van de Stichting Kabelnet Veendam, die via haar website abonnees informeert over mogelijke storingen.

Kabelnet Veendam heeft zelf maatregelen getroffen, net als grote kabelaars als Ziggo en UPC in de Randstad eerder deden. "Wij hebben een andere plek in de frequentieband gezocht voor enkele zenders. Maar voor analoge zenders is maar een beperkte bandbreedte beschikbaar", aldus Feiken.

Hij wijst op het belang van goede kabels en aansluitmateriaal als splitters. Feiken begrijpt wel dat klanten geïrriteerd kunnen raken als ze geld moeten betalen voor nieuwe kabels. "Aan de andere kant, mensen investeren wel in nieuwe apparatuur, maar niet in een paar tientjes voor bijbehorende voorzieningen. Als je een nieuwe auto koopt, zet je er toch ook geen oude banden onder?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden