Taal

In typeringen als ‘mensen met obesitas’ is het voorzetsel ‘met’ gemedicaliseerd

Groene Boekje

Omdat het woord autist ook weleens als scheldwoord wordt gebruikt, hebben mensen die aan een vorm van autisme lijden (en hun omgeving) met succes bezwaar gemaakt tegen het gebruik van dit woord. Ze geven de voorkeur aan de omschrijving ‘iemand met autisme’. Met zo’n omschrijving wordt de patiënt immers niet tot zijn aandoening gereduceerd.

Dezelfde redenering gaat op voor andere aandoeningen en beperkingen. Zorgverleners hebben het liever over mensen met een handicap dan over gehandicapten, over een kind met ADHD dan over een ADHD’er of over iemand met een psychotische stoornis dan over een psychoot. De ­media hebben deze trend overgenomen. Zo tref je in de krant de omschrijving mensen met dementie sinds een jaar of drie vaker aan dan de woorden dementen of dementerenden.

Het aantal omschrijvingen dat woorden vervangt, neemt bovendien allengs toe. In de krant zijn mensen met blind- of doofheid in plaats van blinden respectievelijk doven weliswaar nog niet gewoon, maar op internet is deze omschrijving al wel ingeburgerd.

Persoonlijk word ik ­liever een dikke man of een dikkerd (gezellig!) ­genoemd, dan dat ik word omschreven als iemand met obesitas (dat klinkt meteen alsof je met een been in het graf staat), maar ook deze eufemistische omschrijving wint terrein op de voorheen onverbloemde persoonstyperingen.

Deze ontwikkeling zorgt er in elk geval voor dat in het woordenboek de behandeling van het voorzetsel ‘met’ moet worden aangevuld. Dat heeft er namelijk een medisch betekenisaspect bij gekregen: lijdend aan.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal. Ook een vraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden