In twee dagen vlogen er 180 raketten van Gaza naar Israël – dat hard terugsloeg

Een explosie na een Israëlische raketaanval op het cultuurcentrum Said al-Mis'hal in Gaza-stad. Beeld AP
Een explosie na een Israëlische raketaanval op het cultuurcentrum Said al-Mis'hal in Gaza-stad.Beeld AP

Rond de Gazastrook heerst een gespannen rust na twee dagen van (raket)aanvallen tussen Palestijnen en Israëliërs. 180 raketten en 150 luchtaanvallen gingen heen en weer. Het meest extreme geweld sinds de oorlog van 2014.

Daarbij vielen aan Palestijnse kant drie doden. In Israël raakten elf mensen gewond. Twee van hen zouden Thaise landarbeiders zijn. Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, liet gisteren weten de aanvallen te staken als het Israëlische leger dat ook doet.

Volgens de Israëlische legerradio kwam een langeafstandsraket die gisteren vanuit Gaza is afgeschoten neer in onbewoond gebied bij Beersheba, de veertig kilometer verderop gelegen grootste stad in het zuiden van Israël. Verder bleef het rustig.

De Israëlische premier Netanyahu overlegde met zijn veiligheidskabinet over de nieuwste opvlamming van geweld van de afgelopen dagen. Daarbij werden vanuit Gaza 180 raketten op Israël afgevuurd en voerde Israël ongeveer 150 luchtaanvallen uit op Hamas-doelen, zo meldde het Israëlische leger.

Verwoestende gevolgen

De geweldsescalatie betekent een terugslag voor de bemiddelingspoging van Egypte en de Verenigde Naties. Die hopen op een definitief bestand tussen Israël en Hamas, na een uitermate gewelddadig voorjaar. Palestijnen demonstreerden toen massaal langs de grens tegen de afsluiting van de Gazastrook. Israëlische militairen doodden toen naar schatting 163 Palestijnse demonstranten. Een Palestijnse sluipschutter schoot een Israëlische militair dood.

Sinds 2007, toen Hamas aan de macht kwam in Gaza, zijn er drie oorlogen geweest tussen Hamas en Israël. Toch lijken beide partijen nu te streven naar een permanent bestand onder Egyptische bemiddeling. Voor zo’n akkoord eist Hamas beëindiging van de blokkade van Gaza, die de economie van het gebied (iets groter dan Vlieland) heeft geruïneerd.

Israël eist op zijn beurt dat alle protesten aan de grens stoppen, en wil teruggave van de stoffelijke overschotten van twee dode militairen en vrijlating van twee Israëlische burgers die door Hamas worden vastgehouden.

Nickolay Mladenov, de speciale VN-gezant die betrokken is bij de Egyptische bemiddeling, liet gisteren weten ‘diep verontrust’ te zijn door de ‘meerdere raketten die op gemeenschappen in het zuiden van Israël zijn afgevuurd’. Hij waarschuwde voor ‘verwoestende gevolgen voor iedereen’ als er een nieuwe spiraal van geweld zou ontstaan.

Lees ook:

'Iedere historicus die beweert objectief te zijn over Israël en Palestina, die liegt'

Na een schuchter begin kan de staat Israël al zeventig jaar rekenen op warme gevoelens vanuit Nederland maar, zegt historicus Peter Malcontent, de sympathie is tanende.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden