In Turkije is wiskunde veel moeilijker dan hier'

Trouw tekent de verhalen op van bijzondere eindexamenleerlingen en hun mentor. Vandaag mentor Piet van Doorn en Hilal Atas (18), vmbo-leerling op Vakcollege De Hef in Rotterdam.

Piet van Doorn (mentor)

Achteraf gezien had ze de havo misschien wel aangekund, zegt mentor Piet van Doorn. "Maar deze omweg gaf Hilal wel het zelfvertrouwen dat ze nodig had om een stap verder te komen." Drie jaar geleden verhuisde Hilal van Turkije naar Nederland. "De eerste periode was ze vooral bezig met Nederlands leren", zegt Van Doorn. "Vandaar dat ze op het vmbo is begonnen en ze ouder is dan haar leeftijdgenoten." Dat merk je, zegt hij. Andere meisjes houden zich bezig met jongens, Hilal met hoe ze een nog hoger cijfer voor wiskunde kan halen. "Ze is ontzettend gedreven", zegt Van Doorn. "Nooit ziek, dat begrijp je wel." De ene keer dat het toch voorkwam, belde ze hem op: als u het nodig vindt, kom ik naar school. Af en toe is ze bang voor de toekomst, zegt Van Doorn. "Sommige mensen in Nederland vinden toch dat als je carrière wilt maken, je wel je hoofddoek af moet doen." Het zal wel loslopen, denkt hij. "Hilal stopt niet totdat ze heeft wat ze wil. Die meid is een feestje om mee te werken."

Hilal Atas (leerling)

Voorafgaand aan het gesprek laat Hilal zenuwachtig weten dat "mijn Nederlands niet zo goed is". Ze begon in Turkije op het vwo, dus de stap naar vmbo vond ze moeilijk. "Het was altijd mijn droom om tandarts te worden", zegt Hilal. Maar omdat dat een universitaire opleiding is, gaat ze straks eerst beginnen met de opleiding voor tandartsassistente aan het mbo. Het onderwijs in Nederland is anders dan in Turkije. "Je hebt meer kansen om hogerop te komen, uiteindelijk kan ik alsnog naar de universiteit. In Turkije heb je maar één kans met een toets (die je daarvoor moet maken, red.)."

Ook de lessen zijn volgens Hilal anders; in Nederland zijn docenten ook opvoeders. Dat moet ook wel, zegt ze. "Leerlingen hier gedragen zich kinderlijker. In Turkije ben je een stuk volwassener als je zeventien bent."

Gemiddeld staat ze een acht, dus echt zorgen hoeft ze zich niet te maken over de examens. "In Turkije is wiskunde veel moeilijker, het gaat me hier gemakkelijk af." Engels hier is wel lastiger, maar ook daar scoort ze geen onvoldoendes. Haar broers helpen met het voorbereiden van de examens. "En mijn moeder kookt mijn lievelingsgerechten uit Turkije om me te helpen. Vooral kip, daar ben ik dol op."

Het duurt enige tijd voordat bacteriën zich voldoende vermenigvuldigd hebben en door het lichaam verspreid zijn om schadelijk te worden.

Agenda

vmbo BB

9.00 - 10.30: Nederlands

13.30 - 15.00: Natuur- en scheikunde 1 vmbo

KB/GL

9.00 - 11.00: Geschiedenis

13.30 - 15.30: Engels

havo

9.00 - 12.00: Geschiedenis

13.30 - 16.00: Frans

vwo

9.00 - 12.00: Geschiedenis

13.30 - 16.30: Natuurkunde

Examenvraag biologie

Van de komodovaraan, een van de oudste en grootste reptielen ter wereld, wordt beweerd dat zijn bek wemelt van allerlei gevaarlijke bacteriën. Bij een beet door de komodovaraan zou een prooidier door deze bacteriën worden besmet en daardoor al na enkele minuten kunnen sterven. Freek Vonk toonde echter aan dat niet de bacteriën de doodsoorzaak zijn, maar het gif van de varaan. Het is onwaarschijnlijk dat een prooi enkele minuten na besmetting door bacteriën, aan deze besmetting sterft. Geef hiervoor een verklaring.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden