In Tubbergen blijft het CDA als vanouds de allergrootste

De hoofdwinkelstraat van Tubbergen, op de achtergrond het gemeentehuis. Beeld herman engbers

In de Overijsselse gemeente Tubbergen is de politiek niet versnipperd. Daar bezet het CDA 12 van de 19 raadszetels.

Slager Wim Oosterink haalt zijn schouders op en schept met een grote lepel gehakt in zijn vitrine. “Zo zijn wij”, verklaart hij de verkiezingsuitslag in zijn dorp Tubbergen. “Als hier iets goed is, dan is iets goed.”

Als het CDA de samenwerking met Gemeentebelang/VVD (4 zetels) voortzet, blijft alles gewoon bij het oude, denkt Oosterink, die in de hoofdwinkelstraat van Tubbergen zijn vlees verkoopt. En anders kan het CDA het ook alleen af, ze hebben een meerderheid.

“In de Randstad hebben ze eerder problemen. Dan gaan ze protesteren. Hier overleggen we rustig”, legt de slager uit, terwijl hij een bestelling klaarmaakt. “Daarnaast, ik heb niets met de politiek, maar ik ken de mensen die hier in de raad zitten. En als je het ergens niet mee eens bent, dan zeg je dat gewoon tegen ze.”

Paradepaardje

CDA-partijleider Sybrand Buma verkoos Tubbergen tot zijn paradepaardje. Zo kwam hij met de stelling: ‘Nederland moet net zo veilig worden als Tubbergen’. Een pijnlijke uitspraak toen even later bekend werd dat een koppel uit de gemeente zich op een camping in de omgeving jarenlang had beziggehouden met mensenhandel.

In Tubbergen houden ze bovendien niet erg van de landelijke politiek, blijkt bij rondvraag in het dorp. “Voor debatten met de landelijke kopstukken kan ik me echt schamen. Net een kleuterklas en zo op de man”, zegt de lijsttrekker van het lokale CDA, Roy de Witte (30).

WhatsApp

Met zijn donkerblauwe coltrui, rode krullen en nette colbert is de jonge vader een hippe verschijning in het statige Tubbergse gemeentehuis. Sinds zijn 26ste is hij wethouder van onderwijs. Zijn politieke tactiek? Bereikbaar zijn. Via Whats­App bijvoorbeeld. “Mensen hebben mijn nummer, ze kunnen me alles vragen.”

Hij pakt zijn smartphone erbij. “Kijk, een bericht van een jongen die vraagt of de sporthal onder beheer is bij de gemeente, moet hij weten voor een schoolverslag.” En een man die vraagt of hij een vergunning moet aanvragen als hij in het bijzijn van 170 gasten wil trouwen in een tent. De Witte reageert: “Wel als je alcohol gaat schenken en muziek wil draaien.”

Verder typeert het de partij dat ze jonge mensen een plek biedt, stelt hij. “En in plaats van handhaven: gewoon langsgaan, kijken, vragen, samen ontbijten.”

Het miezert inmiddels in de dorpskern. Toch heeft zich naast het gemeentehuis een groep ouders verzameld voor de zijingang van de Sint-Pancratiusbasiliek. Ze wachten op hun kinderen uit groep 4.

“Die zijn liedjes aan het oefenen voor hun eerste communie”, vertelt Saskia Wolfkamp. De moeders om haar heen zijn het unaniem eens: veel partijen hebben is gewoon onhandig.

Of het dorp heel religieus is? Nee, de kerken lopen juist leeg. “Met rouwen en trouwen zitten ze vol, maar verder niet”, zegt moeder en boerin Karin Harink (38).

Harink is blij met de winst van het CDA. Maar, zegt ze, ze had ook niet anders verwacht: CDA hoort bij Tubbergen. Daarnaast, Gemeentebelang/VVD verschilt ook niet enorm van inzicht met het CDA . “Leven en laten leven, gewoon doen en dingen uitpraten, zo doen ze het hier”, legt Harink uit.

Haar basketbalvriendin Hilde Berning-Everlo is fractievoorzitter van het CDA. “Ja da’s mooi, die vraagt ook of we langskomen met onze ideeën.”

Terug op het gemeentehuis voegt diezelfde Berning-Everlo zich bij partijgenoot Roy de Witte. Ze is trots op de verkiezingsuitkomst, zeker. Politiek hoeft volgens haar niet moeilijk te zijn: “Er is maar weinig onoplosbaar als je goed naar elkaar luistert. En compromissen durft te sluiten.”

Lees alles over de gemeenteraadsverkiezingen in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden