Review

In troebel Los Angeles

Jonathan Kellerman is een gevestigde naam. Hij staat voor ingewikkelde plots, vloeiende verteltrant, interessante (kinder)psychologie en meeslepende verhalen die spelen aan de troebele randen van Los Angeles.

Ook in ’Razernij’ zijn dat de hoofdbestanddelen. Het verhaal is gebaseerd op een zaak die Engeland in 1993 schokte: twee 12-jarige jongens vermoordden een peuter.

Hoofdpersoon Alex Delaware, vrijgevestigd psycholoog, krijgt een telefoontje van de jeugdige crimineel Rand Duchay. De jongen is net uit de cel, waar hij acht jaar heeft doorgebracht voor de moord op een tweejarig meisje. Samen met zijn maat Troy nam Rand haar mee uit het winkelcentrum waar ze een paar minuten aan de aandacht van haar moeder was ontsnapt.

Rand belt Delaware, destijds als adviseur bij de zaak betrokken, om te zeggen dat hij vrij is: (,,Wat moest ik zeggen? Gefeliciteerd? God beware ons?’’, vraagt de psycholoog zich af) - en wil ergens afspreken om te praten. De kindermoordenaar sluit het gesprek af met de mededeling: ,,Ik ben niet slecht.’’

Delaware zal Rand nooit ontmoeten. De jongen wordt vermoord gevonden langs de weg.

Tijd om rechercheur Milo Sturgis, de andere vaste hoofdpersoon, te introduceren. Type: Eenling, groot en dik, homoseksueel, verslaafd aan donuts. En een cynische vastbijter, ook in dit geval. Uiteraard is niets wat het lijkt. Een uitvoerig, soms te uitvoerig, beschreven tocht langs hulpverleners, advocaten en andere personen uit het verleden van de moordenaars maakt duidelijk dat een geboren verliezer de absolute top kan bereiken, maar dan wel aan de kant van de verliezers. De teruggehouden humor, vooral in de dialogen, houdt de ellende dragelijk.

De personages komen goed uit de verf, het verhaal is sterk, al raakt de plot raakt wel eens zoek tussen de details, en het slot is passend: veel doden en niemand gelukkiger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden