In tijgerpak op zoek naar plastic kamelen en giraffen

Replica van Ark van Noach opent de deuren in Dordrecht

Alsof hij uit een andere tijd komt. Zo geloofwaardig oogt de replica van de Ark van Noach in Dordrecht. Vier jaar nadat ondernemer Johan Huibers met de bouw van zijn 'droomboot' in de Stadswerven begon, kon het publiek de levensgrote ark gisteren voor het eerst van binnen bezichtigen. De verwachtingen zijn hooggespannen. "We streven naar 2000 bezoekers per dag."

Levensgroot zijn ze, de plastic olifanten, giraffen, kamelen en andere dieren in de ark. Niet gek, want in de boot, die een oppervlakte heeft ter grootte van vijf voetbalvelden, is ruimte genoeg. Via een spoor van witte voetstappen worden bezoekers door de ark geleid. Wie was Noach? Hoe werd de mens geschapen? Filmpjes en composities van plastic poppen en dieren moeten hier antwoord op geven.

"De ark is meer dan alleen vertier", zegt Jonathan Venema, schoonzoon van Huibers en directeur. "Wij willen mensen enthousiast maken voor de Bijbel. Het verhaal van Noach speelt een centrale rol. Maar de Bijbel kent veel meer mooie verhalen. Zoals bijvoorbeeld dat van Mozes."

Hoewel de eerste bezoekers al om negen uur 's ochtends op de stoep stonden, laat de echte drukte nog op zich wachten. "Ik heb tussen de vijftig en zeventig kaartjes verkocht", meldt een medewerker om één uur 's middags. Maar dat het op de eerste dag nog niet storm loopt, baart Venema geen zorgen. "We hebben onderzoek gedaan onder scholen in Zuid-Holland en die zijn allemaal enthousiast. Er zijn ook veel rondvaartboten die hier aanleggen. Dus aan toeristen geen gebrek."

Carja van Gorsel (33) en dochter Hinke (9), beiden gekleed in een op de ark te verkrijgen tijgerpak, zijn in ieder geval enthousiast. "Ik vind het écht een aanrader", zegt van Gorsel. "Bijzonder dat ze de echte afmetingen van de dieren gebruikt hebben. Dat er verschillende bijbelverhalen aan bod komen vind ik ook goed." Jaap Groen (64) en zijn vrouw zijn kritischer. "Het is een beetje statisch", zegt Groen. "Het is voor kinderen leuk als dieren aaibaar zijn. Ze zijn nu van plastic, het zou leuker zijn als ze een vachtje hadden of konden bewegen."

Maar volgens Venema gaat er in de toekomst nog veel veranderen. "De boot zelf is af, maar we gaan komend jaar nog veel doen aan de inrichting. Ook komen er steeds meer activiteiten. Zo gaan we binnenkort shows organiseren met roofvogels."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden