'In therapie', voor ieder zijn favoriete afwijking

Het leuke van 'In therapie' (NCRV) is dat iedere cliënt zijn vaste dag heeft, zodat je makkelijk je favoriete 'afwijking' kan volgen. Leeftijd, aard van de problemen en maatschappelijke positie zijn zo gekozen dat iedere kijker wel aan zijn trekken moet komen. Wie toch geen favoriet kan vinden, moet maar kijken vanwege de niet te versmaden therapeutentaal van Jonathan (Peter Blok). Hij is voorzichtig als een egeltje met paringsdrift.

Zo vraagt hij aan Sascha, die eerder in therapie is geweest bij ene Jennifer: "Ik vraag me af waarom je het gevoel had dat je die therapie wilde stoppen?" Architectuur-studente Sascha heeft kanker, maar wil daar eigenlijk niet over praten. Haar ouders weten van niets en chemotherapie stelt ze steeds uit. Het is in de spreekkamer letterlijk een gevecht op leven en dood. Sascha (Jamie Grant) verkeert met haar ziekte in fase drie, maar lijkt met haar gedachten meer bij de architectuur. De dinsdag is voor de jonge kijker.

Ook Marit, een hopeloze single, heeft een eerdere therapeute gehad - dat is het aardige van 'In therapie': alle losse verhalen lijken op de een of andere manier toch iets met elkaar te maken te hebben - en dat is voor haar reden om verhaal te halen bij Jonathan. Hij was het namelijk die haar achttien jaar eerder naar zijn vrouwelijke collega verwees. Of is ze gewoon gek op hem? Het is het meest onwaarschijnlijke probleem van de serie, maar Marits (Monique Hendrickx) sarcasme maakt veel goed. Na de zoveelste mislukte date zegt ze: "Ik koop een ééndeurs auto." De vrijdag is voor tobbende singles met verlatingsangst en beoefenaars van galgenhumor.

Het liefdesonheil dat gloort tussen Jonathan en Marit weerspiegelt zich in Paul (Jacob Derwig), therapeut in de vorige reeks en nu cliënt. Hij zou een erotische relatie hebben gehad met een cliënte, van wie de echtgenoot, ook een oud-cliënt van Paul, zelfmoord heeft gepleegd. Om ethische redenen is Paul geschorst en nu moet hij zelf in therapie. In de spreekkamer ontstaat een conflict over competenties. "Wil je die gespeelde empathie achterwege laten?", snauwt Paul. Een therapiebreuk dreigt. De maandag is voor alle zielenknijpers en vreemdgaanders.

Ook de eerste sessie met Wouter (Jeroen Krabbé) dreigt voortijdig te stranden. De drukbezette CEO wil een quick fix voor zijn paniekaanvallen en geen gewroet in zijn ziel. Met de armen ferm over elkaar - Pik dat op, Jonathan! Het is lichaamstaal voor: ik zeg lekker niks - houdt hij zich groot. Alleen als hij over zijn kinderen spreekt, lijkt Wouter open te bloeien. Misschien ligt daar de sleutel tot zijn probleem? De donderdag is verplichte kost voor alle introverte, driedelige heren en liefhebbers van subliem acteerwerk.

Ook woensdag gaat het om kroost. Juliette (Anneke Blok) en Simon (Jaap Spijker) vechten om hun zoon Olivier (Daan Stoevelaar). Hij mag wel bij zijn moeder slapen en niet bij zijn vader. Waarom niet? Komt er weer één van Jonathan: "Kan het zijn dat Olivier tijd nodig heeft om aan de nieuwe situatie te wennen?" De woensdag is voor alle gezinnen in scheiding en 'dwaze vaders'. Dat Olivier een irritante corpsbal in de dop is, moeten ze maar op de koop toe nemen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden