Update

In Teheran slaan de hervormingsgezinden hun slag

De president van Iran, Hassan Rouhani.Beeld ap

Bij de verkiezingen in Iran heeft de gematigde president Hassan Rouhani in Teheran een overwinning geboekt. Gematigde kandidaten zouden in de hoofdstad alle dertig beschikbare parlementszetels hebben gewonnen. De aartsconservatieve coalities lijken in de rest van het land te winnen.

Volgens Iraanse media heeft in de hoofdstad een aardverschuiving plaatsgevonden, nu zelfs vooraanstaande conservatieven hun plek niet opnieuw kunnen innemen. In de rest van het land zijn de conservatieven, Principiëlen genoemd, wel aan de winnende hand.

Dat is geen grote verrassing, want de gevestigde orde van sjiitische geestelijken bekijkt voor de verkiezingen welke kandidaten geschikt zijn om mee te doen. Veel hervormingsgezinde kandidaten kwamen niet door de ballotage.

Er dongen circa 5000 kandidaten onder wie 500 vrouwen naar de 290 parlementszetels die er te verdelen zijn. Volgens waarnemers is dit de helft van de kandidaten die zich oorspronkelijk hadden aangemeld om mee te doen.

De parlementsverkiezingen zijn gelijktijdig gehouden met de verkiezing van de 88-koppige Raad van Experts, die te zijner tijd een opvolger moet aanwijzen voor geestelijk leider Ali Khamenei, een aartsconservatieve hardliner. Als de gematigden meer invloed krijgen in de Raad van Experts, kan dat ook betekenen dat ze, mocht de 77-jarige Khamenei overlijden of stoppen, de komst van een nieuwe hardliner als geestelijk leider kunnen tegenhouden.

Rouhani wil in Iran hervormingen doorvoeren, maar staat politiek gezien nu nog relatief geïsoleerd in het conservatieve land. De hoop is dat met meer ruggensteun vanuit Iran de contacten met het Westen beter worden.

De president was al de architect van het nucleaire akkoord dat vorig jaar werd gesloten, maar kreeg daarna veel kritiek van de hardliners in zijn land. Zij, onder wie geestelijk leider Khamenei, verweten hem te zijn gezwicht voor westerse druk. Mogelijk dat die kritiek (deels) gaat verstommen. Bovendien kan Rouhani, als hij meer steun krijgt, opgaan voor een tweede termijn als president.

De aartsconservatieve geestelijk leider van Iran, de 77-jarige ayatollah Ali Khamenei, brengt zijn stem uit tijdens de verkiezingen voor het parlement en de Raad van Experts van afgelopen vrijdag.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden