'In Syrië was ik al groot fan van Nederlandse dj's'

Kinda Hamwi (28) uit Syrië, vroeg in februari asiel aan. Plan: een podium creëren voor mensen die zich door dancemuziek verbonden voelen.

"Ons project heet 'muziek is taal'. Muziek brengt mensen met elkaar in verbinding, snapt u. Vanuit die gedachte bouwen we nu verder aan een bedrijfje. We willen een plek vinden waar mensen kunnen jammen, waar wat te eten is, optredens zijn, een plek van samenkomst voor liefhebbers van muziek. Ik ben er zelf een, ik weet hoe dancemuziek verbindt.

Ik was in Syrië al een groot fan van veel Nederlandse dj's, vooral van Armin van Buuren. Ik dans ontzettend graag. Ik heb Armin vijf keer zien optreden, onder meer in Libanon, in Turkije, in Dubai. Ik heb hem nooit ontmoet, maar hij antwoordde mij wel een paar keer op Twitter. En Armin heeft een keer mijn naam genoemd op een festival. Ik volgde dat online in Syrië op mijn verjaardag en tweette hem zomaar dat ik jarig was. En toen wenste hij mij opeens een hele fijne verjaardag.

Muziek heeft mij naar Nederland gebracht. De oorlog maakte dat ik Syrië ben ontvlucht in mei 2013. Ik studeerde Engelse literatuur en werkte bij een advertentiebedrijf. Normaal was het voor mij vijftien minuten reistijd naar mijn werk in Damascus, door de militaire checkpoints werd het 2,5 uur soms. Heel frustrerend, maar nog geen reden om te vertrekken. Veel erger was dat in mijn buurt veel gevochten werd. Ik heb vrienden verloren.

Ik woonde twee jaar in Egypte, ik werkte daar ook bij een advertentiebedrijf. Daarna vloog ik met een tijdelijk visum naar Portugal en daarna naar Nederland. Half februari heb ik asiel gevraagd. Ik ging naar Ter Apel en ik voelde vrede. Ik woon nu in een asielzoekerscentrum in Limburg, maar logeer bij iemand in Haarlem zolang deze cursus loopt.

Ik ben een moslima en een feministe. Ik ben heel gelovig. Als je de Koran leest, dan vind je maximaal steun. Traditionalisten interpreteren de Koran verkeerd. Religie betekent voor mij niet orders geven, maar zelf nadenken, en God heeft mij al zo vaak gered.

Ik wil aantonen dat ik geen last voor de regering hoef te zijn, geen uitkering nodig zal hebben. In de toekomst heb ik mijn eigen bedrijf in de muziek of, als dat niet lukt, werk ik weer bij een advertentiebedrijf. Vorige week hebben we in muziekclubs in de stad interviews gedaan, om de wensen van potentiële klanten te inventariseren. Zo leer ik de cultuur kennen. Deze opleiding is voor mij een hele goede manier om te integreren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden