In Syrië vechten mogelijk 11.000 buitenlanders

Djihadistisch 'vreemdelingenlegioen' groter dan in voorgaande conflicten

De oorlog in Syrië is uitgegroeid tot het meest internationale burgerconflict sinds de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Volgens een schatting van het in Londen gevestigde International Centre for the Study of Radicalisation (ICSR) zijn er mogelijk 11.000 buitenlandse djihadisten betrokken geweest in de strijd tegen president Basjar al-Assad.

De strijders komen uit 74 verschillende landen, waarvan de meesten (80 procent) uit de Arabische wereld en het Westen, aldus het gisteren verschenen rapport. De cijfers laten vooral een explosieve toename zien van Syriëgangers uit Europa. Volgens het ICSR is het aantal Europese djihadisten in Syrië verdrievoudigd van 600 in april naar meer dan 1900 in december.

Het onderzoekscentrum, verbonden aan King's College London, baseert zijn conclusies op openbare bronnen. Zelf schat het instituut dat er tussen de acht- en tienduizend djihadisten in Syrië betrokken waren.

De Europese landen met de meeste djihadisten in Syrië zijn Frankrijk (tussen de 63 en 412), Groot-Brittannië (43 - 366) en België (76 - 296). Het laatste land kent het hoogste aantal djihadisten per hoofd van de bevolking (27 per miljoen inwoners).

Het aantal Nederlandse Syriëgangers wordt geschat tussen de 29 en 152. Opmerkelijk is dat er waarschijnlijk meer Marokkanen uit Nederland in Syrië vechten dan Marokkanen uit Marokko, een land met 32 miljoen moslims. In totaal zijn er zo'n 77 Marokkaanse djihadisten actief in Syrië.

Er zijn momenteel overigens meer islamistische strijders in Syrië actief dan in alle voorgaande djihadistische conflicten samen, zoals in Afghanistan, Pakistan, Jemen, Irak en Algerije. De meeste strijders komen via Turkije Syrië binnen.

In het rapport van het ICSR zijn niet alle buitenlandse djihadisten meegerekend. Zo vallen de honderden sjiitische Hezbollah-strijders uit Libanon en eveneens duizenden sjiieten uit Irak en Iran, die aan Assads zijde vechten, buiten het bestek. Dit geldt ook voor de honderden seculiere strijders uit de Arabische wereld die nu in Syrië zitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden