In swingend Genève praat je over voorbestemming

Drie vrouwen (anglicaans, rooms-katholiek en Nederlands gereformeerd) fietsen van Canterbury naar Rome. Vandaag: van Vevey naar Sion.

Een goed gesprek over de predestinatie, dat is niet het eerste waar je aan denkt als je in Genève op een terras zit.

Aan de ene kant zit een Arabische familie zaken te doen met laptop en telefoons, aan de andere kant wordt een volgende fles Sancerre besteld. Onwaarschijnlijk dunne dames flaneren met hun boodschappen langs, een fanfareorkest speelt tot na zonsondergang.

Toch wordt dat gesprek op luttele afstand van het mondaine Place du Molard gevoerd. Dat wil zeggen: het is een van de attracties van het Musée de la Reforme.

In een van de kamers van het anderhalf jaar geleden geopende museum staat een grote tafel waar een stuk of twaalf borden op staan. Daarop zijn de hoofden afgebeeld van Calvijn en zijn tegenstrevers. Tegenover de grote Reformator zit Jean-Jacques Rousseau. De bezoekers kunnen getuige zijn van de uitwisseling van de standpunten. ’Zelfs kinderen zijn erdoor geboeid’, vertelt Isabelle Graessle.

De 47-jarige Graessle is directeur-conservator van het museum en het moet aan haar en haar staf te danken zijn dat het museum net zo swingt als de rest van de stad. Toen de theologe nog maar net 40 was, bekleedde ze al de positie die Calvijn ooit had in Genève: pastor van de pastores.

Twee jaar geleden zag ze in het museum een nieuwe uitdaging. Tot die tijd was er voor Reformatie-toeristen vrijwel niets. Terwijl velen van hen toch naar Genève komen. Zoals moslims naar Mekka, lacht Graessle.

Het christendom is net als in de tijd van de Reformatie in een overgangsfase, zegt ze. Na de eeuw van grote mannen – ze noemt Albert Schweitzer, Karl Barth en Bonhoeffer – lijkt de tijd gekomen voor de herontdekking van het heilige.

Waarom zouden vrouwen daarin niet voorop gaan?, denken wij dan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden