In Suriname wordt de buit al verdeeld

PARAMARIBO - "Een miljard is meer dan we verwacht hadden" , is de opgewekte reactie in de straten van Paramaribo na de ondertekening van het raamverdrag in Nederland. Maar, wordt er voorzichtig bijgezegd, "het is nu afwachten geblazen wanneer dat geld nu precies komt en vooral waar het naar toe gaat." Het bestedingspatroon van de ontwikkelingsgelden uit 1975 staat nog vers in het geheugen van de Surinamers.

Een scepticus vindt dat er niet te vroeg gejuicht mag worden. "Het is een sigaar uit eigen doos" , stelt hij koel vast. "Dat geld was toch al sinds 1975 van Suriname? Bovendien is er eigenlijk niks veranderd, pas als Suriname in november met het aanpassingsprogramma begint zal het geld vrij komen. Tot die tijd moeten we het met 40 miljoen aan betalingsbalans steun doen."

Anderen willen duidelijkheid hoe het geld besteed wordt. Straks barst het gekrakeel weer los, zeggen ze. "Net als in '75 wil natuurlijk iedereen een graantje mee pikken van de mijoenen. De grootste hindoestaanse handelaars hebben de laatste jaren hun zakken kunnen vullen en nu willen de creolen de krenten in de pap wel eens zien."

Verwacht wordt dat de ruzies over het geld tussen de traditionele machtzuilen binnenkort zullen beginnen. Fred Derby, minister en daarnaast voorzitter van de moederbond en vakcentrale C47, staat voor in de rij om geld voor 'zijn' arbeiders los te peuteren. De Verenigde Hindoestaanse Partij heeft het geld in gedachten al in de handel en industriesector geinvesteerd en de NPS, wiens creoolse achterban voornamelijk bij de overheid werkt vindt dat 'het volk' vooral niets tekort mag komen. En natuurlijk staan ook de bedrijven te trappelen om met behulp van de ontwikkelingsgelden uit het moeras te komen. Aan noodlijdende bedrijven is hier tenslotte geen gebrek."

Vooralsnog is van 'gekrakeel' geen sprake. Het Nieuwe Front zegt 'zeer blij en trots' te zijn over het werk van Venetiaan in Den Haag. "The job is well done" , vindt voorzitter Henck Arron tevreden. "We zullen ons huiswerk nu moeten doen. De basis is gelegd voor een goede toekomst. Nu moeten de Surinamers er gezamenlijk voor zorgen het aanpassingsprogramma succesvol uit te voeren."

Arron vindt dat Nederland van zijn restrictieve beleid moet afstappen. Volgens hem legt Nederland teveel nadruk op een structureel aanpassingsprogramma. "Suriname heeft al zoveel goede wil getoond door het duidelijk vastleggen van zaken als rechtsstaat en mensenrechten dat Nederland nu toch wel overtuigd moet zijn van de goede wil van Suriname."

De oppositie is minder tevreden met de onderhandelingsresultaten in Den Haag. De aan het leger gelieerde NDP en het Demokratisch Alternatief vinden dat Venetiaan zich in Den Haag een loer heeft laten draaien. Zij zijn vooral boos dat het rapport van het consultantburo Coopers en Lybrand, dat onder andere een forse devaluatie en inkrimping van het overheidsapparaat voorstaat, als nieuwe voorwaarde geldt om aan de verdragsmiddelen te komen.

Niet alle Surinamers maken zich echter druk over de toekomst van Suriname. Een man op een naburige barkruk reageert enthousiast. "Of ik blij ben met de resultaten in Nederland? Natuurlijk, het is fantastisch toch: 3-1 tegen Duitsland."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden