In strijd tegen homofobie staat PVV vaak aan zijde van COC

amsterdam – - De PVV benoemt herkenbare problemen en raakt daarmee bij homo’s ’een gevoelige snaar’. Maar, zo zegt Vera Bergkamp, voorzitter van COC Nederland, „we laten ons op onze missie absoluut niet kapen door rechts, noch door links.”

Voor ruim 22 procent van de homoseksuelen is de PVV de populairste politieke partij, zo bleek onlangs uit een enquête. Bergkamp: „Of dat door homovriendelijke of door de islamonvriendelijke standpunten van die partij komt, weet ik niet. Maar ik zie wel dat de PVV appelleert aan de angst die er bij homo’s leeft, om niet geaccepteerd of je woonwijk uit gepest te worden”, zegt de voorzitter van COC, belangenbehartiger van homoseksuelen.

Bergkamp is vanavond te gast in De Balie, waar de Universiteit van Amsterdam een discussieavond houdt over ’seksuele emancipatie als lakmoesproef van integratie’. Hoe pak je, in het gespannen debat over de multiculturele samenleving, bijvoorbeeld de homofobie bij moslims aan? „Door meters te maken”, zegt Bergkamp. „Door contact te zoeken en samen te werken met Marokkaanse en Turkse organisaties die het onderwerp in eigen kring bespreekbaar maken. Door met straatteams op het Kwakoe festival rond te lopen. Maar ook door misstanden hard aan te pakken, bijvoorbeeld met cameratoezicht en hogere straffen.”

Volgens de cijfers is de sociale acceptatie van homoseksualiteit met 6 procent toegenomen, zegt Bergkamp. Maar dat is de papieren werkelijkheid. In de praktijk passen homo’s, uit angst voor treiteren of erger, hun gedrag vaak aan. Niet meer hand in hand, geen zoen in het openbaar: „De tolerantie is flinterdun.”

Het is tijd voor een nuancering, zegt ze. „Marokkanen zijn in Nederland niet oververtegenwoordigd als daders van homofoob geweld, wel is er in Amsterdam een probleem met Marokkaanse jongetjes. Dat heeft niet zoveel te maken met de islam, maar met straatcultuur en machogedrag.”

Maar de islam en homo’s gaan niet zo lekker samen, erkent Bergkamp: „In het algemeen kun je wel stellen dat er een spanningsveld is tussen religie en homoseksualiteit. Dat is niet alleen zo met de islam, maar ook met het christelijk geloof en het jodendom.”

Het COC pleit dan ook voor voorlichting over homoseksualiteit als kerndoel in het basisonderwijs. Bergkamp: „Op 82 procent van de Amsterdamse scholen is geen voorlichting. Aan de andere kant weten we dat veel jonge homo’s worstelen met hun identiteit, zelfs zelfmoordideeën hebben. Er is geen goede reden te bedenken nog langer met voorlichting te wachten.”

In de strijd tegen homofobie lijkt de PVV steeds vaker aan de zijde van COC te staan. Bij de realisatie van haar wens zou het COC steun van die partij kunnen gebruiken, zegt Bergkamp: „Op dat gebied ligt onze kritiek. De PVV spreekt homo’s aan door problemen in de samenleving rond homofobie te benoemen. Daar raakt ze een gevoelige snaar. Maar aan de andere kant hoorden we tot nu toe nog geen concrete oplossing van ze.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden