In Saoedi-Arabië is iedere atheïst nu een terrorist

Koning Abdoellah van Saoedi-Arabië Beeld ANP
Koning Abdoellah van Saoedi-ArabiëBeeld ANP

Een nieuwe wet in Saoedi-Arabië definieert terreur zo breed dat iedere atheïst opgepakt kan worden voor terrorisme. Zelfs het 'oproepen tot atheïstisch denken' is strafbaar.

Dat meldt Human Rights Watch (HRW). Volgens de mensenrechtenorganisatie beschouwt het orthodox-islamitische land sinds eind januari niet alleen geweldsdelicten als terreur, maar ook 'iedere handeling' die bedoeld is als 'schending van de openbare orde', 'aantasting van de staatsveiligheid en 'belediging van de reputatie van de staat'.

De nieuwe wet laat in het midden wat ze daar wel en niet onder verstaat. HRW vreest voor grootschalig misbruik: autoriteiten kunnen inwoners bijna altijd zwaar straffen als ze onwelgevallige ideeën uiten of lid zijn van een organisatie die hen niet zint.

Verder wordt de macht van de politie flink uitgebreid. Dat doet vermoeden dat de wet daadwerkelijk op die manier gebruikt zal worden. 'De Saoedische autoriteiten hebben kritiek op hun beleid nooit geaccepteerd', meent Midden-Oosten-directeur Joe Stork van HRW. 'Maar deze wetten maken van bijna iedere vorm van vrije meningsuiting een strafbare terreurdaad. Alle hoop dat koning Abdoellah ruimte gaat bieden aan vredig protest is nu vervlogen.'

Ook Saoedi's worstelen met Syriëgangers
Opmerkelijk genoeg hanteert het land een andere definitie voor terreur die buiten de landsgrenzen plaatsvindt. In het buitenland en in Saoedische vliegtuigen ben je een terrorist als je bepaalde geweldsdelicten tegen Saoedi's pleegt. Een belediging of een oproep tot dissident gedrag is dan dus niet genoeg.

De buitenlandse regeling is bedoeld om het aantal Syriëgangers terug te dringen. Zij zouden soms de kennis die ze tijdens de strijd opdoen bij terugkeer willen gebruiken om het regime omver te werpen.

Saoedi-Arabië gebruikt al jarenlang zware maatregelen om haar inwoners onder de duim te houden. Dissidenten riskeren gevangenis- en lijfstraffen en in sommige gevallen de strop. Ook moslims en christenen die afwijkende geloofsovertuigingen hebben, riskeren repressie. Zedenpolitie ziet op straat toe op naleving van islamitische praxis, zoals moskeebezoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden