In Rusland mag een incidentele tik weer

mishandeling | De Russische wet die huiselijk geweld streng aanpakt, wordt deels teruggedraaid. Om 'traditionele waarden' te beschermen.

Een corrigerende tik moet kunnen. Met dat argument verdedigt de Russische parlementariër Jelena Mizoelina haar wetsvoorstel dat in eerste lezing is goedgekeurd door de Doema. Concreet betekent dit dat niet langer al het huiselijk geweld in Rusland strafbaar wordt gesteld.

De conservatieve parlementariër die ook homopropaganda verbood, vindt het onzin dat onder de huidige wetgeving mensen twee jaar de cel in kunnen draaien voor een tik. Houdt het huiselijk geweld aan of zijn de verwondingen zo ernstig dat er een arts aan te pas moet komen, dan blijft dat strafbaar.

Mizoelina's aanpassingen zijn er volgens haar enkel op gericht de Russische traditie in ere te houden. "In Rusland is de relatie tussen ouder en kind gebaseerd op de autoriteit van de vader en moeder. Wetten daaromtrent moeten die familietraditie ondersteunen."

Neem nou de moeder die haar kind een tik gaf omdat hij porno keek, schrijft Mizoelina op haar website. De school zag dat het kind geslagen was en diende een klacht in. De vrouw moest een hoge boete betalen. Het voorbeeld toont volgens de parlementariër dat 'ouders niet meer het recht hebben om de eigen opvoedmethode te kiezen'.

Mizoelina weet zich gesteund door de orthodoxe kerk die meent dat 'mits liefdevol uitgevoerd, een lichamelijke straf een essentieel recht is van ouders, gegeven door God'.

Activisten die zich inzetten voor vrouwenrechten reageren woedend op de nieuwste aanpassing. Ze zijn vooral bang dat de slachtoffers - meestal vrouwen en kinderen - nog minder snel aangifte doen. Dat terwijl volgens ruwe schattingen 40 procent van alle misdaad thuis plaatsvindt. Per dag zouden zo'n 36.000 vrouwen worden mishandeld door hun man, en per jaar 26.000 kinderen geslagen door hun ouders. De aangiftebereidheid was al niet groot, maar er was hoop, zeggen de activisten.

Zeker omdat president Poetin deze zomer een handtekening zette onder een wet die al het huiselijk geweld strafbaar stelde. Het was een overwinning voor maatschappelijke organisaties die daar jarenlang voor gevochten hadden. Dat betekende dat het slachtoffer niet meer zelf de aanklacht hoefde te formuleren, het bewijs moest verzamelen en zelf getuigen moest oproepen. Die taken werden overgenomen door de daartoe bevoegde instanties.

Niemand weet precies wat de aanpassing van Mizoelina concreet betekent voor slachtoffers van huiselijk geweld. Olga Joerkova van Sisters, een centrum dat strijdt tegen seksueel geweld, maakt zich zorgen. "Vrouwen zijn al niet snel geneigd aangifte te doen, de wijziging zal dat gevoel alleen maar versterken", zei ze tegen de Russische krant Novaja Gazeta.

De wetswijziging past volgens de activisten in de trend om traditionele waarden weer te promoten in Rusland. Vrouwenrechtenactivist Alijona Popova tegen de Britse krant The Guardian: "In onze samenleving is het heel normaal dat, eenmaal getrouwd, mannen beslissingen nemen voor hun vrouwen. Als een man je slaat, is het omdat hij het recht heeft, zo is de gedachte."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden