In ruil voor beloften krijgt Ceferin de voorzittershamer

nieuwe baas uefa | Michael van Praag wilde als preses van de Uefa graag bruggen bouwen. Maar daarvoor moest hij eerst stemmen winnen. Zijn tegenstrever bleek daar veel handiger in.

Michael van Praag heeft de strijd om het Uefa-voorzitterschap verloren van Aleksander Ceferin. De Sloveen verzamelde gisterochtend 42 stemmen op het congres in Athene, terwijl Van Praag gesteund werd door dertien voetbalbonden.

De uitslag was geen verrassing. Van Praag (68) begon zijn verkiezingscampagne als favoriet voor het voorzitterschap bij de Europese voetbalbond, maar de afgelopen maanden werd duidelijk dat de verhoudingen waren veranderd. Dat had vooral te maken met de strategie van Van Praag en Ceferin, een 48-jarige advocaat zonder ervaring in het voetbal. Terwijl Van Praag alleen zijn verkiezingsprogramma ('Building Bridges') inzette om stemmen te winnen, werd duidelijk dat Ceferin in ruil voor een stem ook een tegenprestatie wenste te leveren. Ceferin zou de Scandinavische landen het EK hebben beloofd, de Zweedse bondsvoorzitter kon promotie naar de Uefa-top tegemoetzien en het Noorse voetbalblad Josimar legde de nauwe banden bloot tussen Ceferin en Fifa-baas Gianni Infantino, die enkele onderdanen in het geheim liet lobbyen ten gunste van Ceferin. Het was geen verrassing dat alle Scandinavische landen zich gisteren achter Ceferin schaarden.

Een stem op Van Praag was slechts een stem op zijn verkiezingsprogramma. Met 'Building Bridges' wilde de KNVB-voorzitter de Uefa omtoveren tot een eerlijke, transparante voetbalbond. Ook wilde Van Praag bruggen bouwen tussen rijke en arme voetballanden en beoogde hij transfers van jeugdspelers een halt toe roepen. Slechts dertien bonden, waarvan de Nederlandse, Engelse, Belgische en IJslandse afvaardigingen zich openlijk uitspraken voor Van Praag, bleken gevoelig voor zijn voornemens.

Van Praag benadrukte dat hij met opgeheven hoofd de strijd had verlaten, al was hij verbaasd over het geringe aantal stemmen. "Kennelijk is een aantal landen op het laatste moment van gedachte veranderd", zei hij voor de camera van de NOS. "Maar ik ben dit niet gaan doen als een soort kroon op mijn werk. Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen door me in te zetten voor een betere Uefa, zoals ik dat eerder heb gedaan bij de Fifa." Vorig jaar trok Van Praag zich op het laatste moment terug in de strijd om het Fifa-voorzitterschap.

"Vandaag heeft democratie gesproken", vervolgde Van Praag. "Aleksander en ik waren rivalen, maar nu niet meer. Hij verdient bij zijn taak nu onze steun en Aleksander kan ook op de mijne rekenen." Van Praag bekleedt nog altijd de functie van vice-voorzitter bij de Uefa. Ceferin, die de zevende voorzitter in de geschiedenis van de Uefa wordt, is de opvolger van Michel Platini. De Sloveen wacht een aantal pittige dossiers, zoals de opzet van het EK voetbal en de Champions League.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden