In Rotterdam spreekt de VVD Nederlands, in Amsterdam niet

null Beeld vvd
Beeld vvd

Een poster van de VVD in Rotterdam heeft voor veel ophef gezorgd. 'In Rotterdam spreken we Nederlands', staat daarop te lezen.

Redactie

In een internationale en multiculturele stad als Rotterdam worden juist allerlei talen gesproken, zo was de teneur van de stroom aan verwontwaardigde reacties die losbarstte. En een liberale partij als de VVD hoort zich al helemaal niet bezig te houden met welke taal mensen spreken. "In Wormerland is iedereen welkom", tweette een lokale VVD'er.

Veel mensen maakten zich ondertussen vrolijk over de spelfout op een VVD-poster die in Leiderdorp hing: 'Economie + werk = toprioriteit'. Misschien moesten ze daar even op een cursusje Nederlands bij de partijgenoten in Rotterdam?

VVD-lijsttrekker Jeannette Baljeu vertelde in het AD dat ze zich de ophef niet zo aantrekt: "Wij hebben opzettelijk gekozen voor een prikkelende stelling om de discussie op gang te brengen. Dat is gelukt."

Dat het gebod om Nederlands te spreken niet aan iedereen gericht is, blijkt overigens uit een spotje van de VVD in Amsterdam-Centrum. De liberalen in de hoofdstad proberen de expatgemeenschap daar te verleiden tot een stem, met een verkiezingsfilmpje dat deels in het Engels is opgenomen. 'Better connectivity' en 'more entrepreneurship' staan daar hoog op de agenda van de partij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden