In Rome doen drie namen de ronde

Gianni Letta praat met premier Silvio Berlusconi. Beeld afp
Gianni Letta praat met premier Silvio Berlusconi.Beeld afp

Nu de dagen van Silvio Berlusconi geteld lijken, circuleren in Rome de namen van zijn mogelijke opvolgers. Het gaat om drie mannen.

Degene die Berlusconi zelf het liefst naar voren zou schuiven is Gianni Letta, zijn rechterhand. Van Letta (76), die een lange carrière als journalist achter zich heeft, weten de Italianen weinig. Want hij staat niet graag in de schijnwerpers en neemt nooit deel aan talkshows op tv. Maar voor Berlusconi is Letta van onschatbare waarde als kabinetssecretaris, vertrouweling en bemiddelaar. Vanuit Palazzo Chigi, het kantoor van de premier, wordt Letta vooral ingezet om achter de schermen te onderhandelen met politieke tegenstanders, rimpels in de verhoudingen met het Vaticaan glad te strijken en ruzies met coalitiegenoten te sussen. Berlusconi heeft vaak gezegd dat hij Letta - die nooit lid is geworden van de partij van zijn baas - graag ziet als de volgende president van Italië, maar dat was voordat het land in de huidige politieke crisis terecht kwam.

Een andere man uit het Berlusconi-kamp die wellicht de volgende regering gaat leiden is een Siciliaan. Angelino Alfano (41) is een rijzende ster binnen Berlusconi's Volk van de Vrijheid. Hij heeft rechten gestudeerd, werd advocaat en kwam als 26-jarige met veel voorkeursstemmen in het Siciliaanse parlement. "Hij is een briljante, intelligente en sluwe man", weet journalist Francesco Viviano, wiens ongeautoriseerde biografie van Alfano binnenkort in Italië verschijnt. "Daarom heeft Berlusconi hem naar zijn Hof gehaald en hem klaargestoomd tot volgende partijleider van het Volk van de Vrijheid." Toen Berlusconi zijn partij in 1993 oprichtte, werd Alfano onmiddellijk lid. Sinds 2001 zit de advocaat in het parlement, waar hij - in opdracht van zijn baas - met verschillende wetsvoorstellen kwam om de macht van magistraten in te perken. In 2008 werd hij minister van justitie, deze zomer maakte Berlusconi hem partijsecretaris.

Omdat Alfano een Siciliaan is, werpt de vraag zich uiteraard op of hij banden met de maffia heeft (gehad). Biograaf Viviano: "Er is nooit een officieel onderzoek naar hem ingesteld. Maar er bestaat een video uit 1996 van een bruiloft waar Angelino Alfano maffiabaas Croce Napoli kust. En een spijtoptant van Cosa Nostra heeft verteld dat Alfano het Siciliaanse parlement in is gekomen dankzij de stemmen die hij en zijn vader, een gemeentepoliticus uit Agrigento, via Cosa Nostra binnenhaalden."

Mocht het tot een 'technische regering' komen, dan zal die zeer waarschijnlijkheid worden geleid door Mario Monti (68). Monti leidt een universiteit in Milaan en is geen vreemde in Europa. Van 1999 tot 2004 hield hij zich als Eurocommissaris bezig met concurrentie. De erudiete econoom is de droompremier van veel tegenstanders van Berlusconi: Monti is niet duidelijk politiek gekleurd, heeft gezag in Italië en in de EU en zou - misschien wel als enige - in staat zijn om het vertrouwen van de markten in Italië te herstellen, impopulaire maatregelen te nemen en de financiële en economische situatie van het land te verbeteren.

Silvio Berlusconi met Angelino Alfano. Beeld AFP
Silvio Berlusconi met Angelino Alfano.Beeld AFP
Mario Monti Beeld
Mario Monti
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden