MegastadWies Ubags

In Rio ruikt het drinkwater naar muffe modder

null Beeld
Beeld

Waar maken inwoners van Rio zich de laatste tijd zorgen over, behalve de eeuwige criminaliteit op straat en het gebrek aan werk? Over drinkwater. Er komt de laatste tijd bruine drap uit veel keukenkranen in de stad, en het mineraalwater verdwijnt razendsnel uit de schappen in de winkels. Het is het gesprek van de dag.

Op onze buurtapp geven we elkaar tips over het kraanwater. “We koken het en daarna gieten we het in de aardewerken filter”, zegt een buurvrouw. Dat is een reservoir van aardewerk waar veel inwoners van Rio hun drinkwater bewaren, nadat ze het uit de kraan hebben gehaald. Naar verluidt is het een van de betrouwbaarste methoden om water te filteren, en het blijft bovendien heerlijk koel. Rio heeft al sinds zijn oudste dagen een slechte naam wat drinkwater betreft, en de befaamde aardewerken filter is dan ook uit nood geboren.

Uit mijn eigen kraan komt nog steeds kristalhelder water, maar ruikt het niet een beetje naar aarde? Ja, misschien toch wel meer dan anders. Hoewel mijn huisbazin dona Regina bezweert dat het niet nodig is, omdat het wordt gefilterd voordat het uit de kraan komt, kook ik het water altijd voor gebruik. Deze week laat ik het nog een beetje extra doorkoken. Hopen maar dat het voldoende is.

Volgens het drinkwaterbedrijf Cedae is er niks aan de hand en zit er alleen wat meer geosmine in het water, een organische verbinding die ontstaat door de aanwezigheid van algen en die een muffe, modderachtige geur veroorzaakt. Maar experts van de UFRJ, de Federale Universiteit van Rio de Janeiro, hebben op een rijtje gezet wat je met welke soort geur en soort kleur moet doen, en het advies luidt meestal: mineraalwater kopen. Er is dus wel degelijk wat mis en de mensen geloven de sussende woorden van Cedae niet.

Het is volgens de Ochtendkoerier van Rio de Janeiro allemaal de schuld van Everaldo Pereira, beter bekend als pastor Everaldo, politiek bondgenoot van Rio de Janeiro’s gouverneur Wilson Witzel. Deze man heeft overal een vinger in de pap, ook in het drinkwaterbedrijf. Door zijn toedoen zijn vorig jaar vijf mensen met twintig jaar ervaring in de waterzuivering ontslagen, zo schreef de Ochtendkoerier onlangs.

‘Dit is boze opzet’

Aan samenzweringstheorieën geen gebrek: volgens de krant O Dia (De Dag) heeft pastor Everaldo ervoor gezorgd dat politieke vriendjes van zijn kerk Assembleia de Deus (Vergadering Gods) invloedrijke posten in het Cedae hebben gekregen. Maar zij weten niks van waterzuivering en nu zijn de gevolgen niet te overzien. “Dit is boze opzet om het openbare waterbedrijf te verkopen tegen de prijs van een banaan”, fulmineert een boze buurman via Whatsapp. Rio’s drinkwaterbedrijf staat net als veel andere overheidsbedrijven, zoals staatsoliemaatschappij Petrobras, op de lijst om te worden geprivatiseerd. Privatisering heeft de wind in de zeilen nu rechts op bijna alle politieke niveaus aan de macht is.

Inmiddels heeft de consumentenorganisatie Procon een onderzoek naar de kwaliteit van Rio's drinkwater aangekondigd. Als Cedae schuld treft, zal het worden beboet, en als blijkt dat het willens en wetens de bevolking voorgelogen heeft, zal het een hele hoge boete worden. Consumenten hebben het advies gekregen bonnetjes voor de aankoop van mineraalwater en voor doktersbezoek en medicijngebruik gerelateerd aan vervuild drinkwater te bewaren. En foto’s maken, zegt Procon. Heel veel foto’s van glazen met troebel drinkwater.

Uitdijende metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Trouw-correspondenten doen wekelijks verslag uit hun eigen megastad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden