In Resto VanHarte zit de buurt samen aan tafel

Het eerste kookboek van de Resto’s VanHarte combineert lekkere recepten met optimistische verhalen uit achterstandswijken.

’Elke dag eet ik alleen met mijn zoon. Dan praten we over school, over vriendjes. Dat is leuk, maar ik heb ook behoefte aan een volwassen gesprek. Dat heb ik bij Resto VanHarte”, aldus Sooijn Endert op de website van VanHarte.

Ruim vijf jaar geleden bedacht Fred Beekers de formule van Resto VanHarte. De mede-oprichter van Artsen zonder Grenzen kwam na een lang verblijf in het buitenland terug naar Nederland. De eenzaamheid van veel mensen hier viel hem op. De gedachte dat eten verbindt, werd het fundament onder de formule van de Resto’s. Voor een klein bedrag wordt er gezamenlijk gegeten. De bezoekers schuiven bij buurtgenoten aan tafel en komen zo makkelijk met elkaar in gesprek. Vrijwilligers zijn de drijvende kracht achter de avonden. Het was vooral de bedoeling mensen uit een sociaal isolement te halen. „Je verbonden voelen”, zegt Beekers in het eerste VanHarte kookboek. „Mensen leven tegenwoordig vaak los van elkaar. Een glimlach, een bevestiging van je aanwezigheid. Daar is behoefte aan, niet alleen bij mensen die sociaal uitgesloten zijn maar ook bij ’maatschappelijk geslaagde’ mensen. Onze vrijwilligers doen het omdat zij zich willen inzetten voor een ander.”

In 2005 opende het eerste restaurant in Den Haag. Inmiddels zijn het er zeventien. Gezellig is het er zeker, maar wordt er in de Resto’s ook lekker gegeten?

Om dat te bewijzen is er nu het eerste Resto VanHarte kookboek ’Hartverwarmend’. De Resto’s staan in de zogeheten achterstandswijken, waar vaak veel allochtonen wonen. In ’Hartverwarmend’ staan dan ook vooral multiculti recepten. Turkse bal met rode kool bijvoorbeeld, Marokkaanse kippenbouten met appelmoes. Andijviestamppot, niet met spekjes maar lamskoteletjes.

Eten is vooral voor nieuwe gasten vaak onderwerp voor een gesprek aan tafel. Er worden veel tips en recepten uitgewisseld. Naast de recepten staan er verhalen van bezoekers en vrijwilligers in het boek. Het zijn optimistische verhalen. Gemma Zwart (70) ontmoette er een vriendin met wie ze nu naar concerten gaat. Manager Ercan Ates uit Rotterdam zag het aantal gasten in zijn Resto oplopen van 15 naar 60. Op de thema-avonden zijn het zelfs er nog meer. Hij werkt samen met andere partijen in de buurt en haalt soms op advies van de wijkagent vereenzaamde mensen op om te komen eten.

Beekers wil bezoekers ook een netwerk bieden, ze kunnen zo mensen ontmoeten die ze misschien kunnen helpen bij hun administratie of de weg naar de gezinscentra weten. Maar niet iedere bezoeker heeft dat nodig. üzlem Sem komt er vooral om andere moeders uit de buurt te ontmoeten. Utrechter Rudy Wolfers komt puur voor het eten: „Omdat Jolanda zo lekker kan koken. Het is altijd bijzonder, altijd smullen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden