In ramadan nemen veel moslims geen medicijnen in

De oplossing is zo eenvoudig. Moslims die door ziekte niet kunnen vasten mogen ter compensatie voedsel geven aan minder bedeelde moslims.

Toch stopt 60 tot 80 procent van de belijdende moslims liever met het slikken van medicijnen dan met de ramadan.

Behalve onwetendheid vinden moslims het moeilijk hun ziekte wereldkundig te maken. Ook ervaren ze ziekte als zwakte en onrein. „Je gezondheid is een groot goed”, zegt Derwisj Maddoe, medewerker van Stiom, een gezondheidsinstelling voor migranten in Den Haag. „De schepper zegt dat we daar zuinig op moeten zijn.” Stiom hield enkele jaren geleden gesprekken met chronisch zieke moslims. Het bleek dat ze, vooral bij medicijngebruik, hulp van deskundigen nodig hebben.

Suikerziektepatiënten, die insuline spuiten zouden er niet over moeten peinzen te vasten. „Hetzelfde geldt voor moeilijk in te stellen diabetici met type II”, zegt Tim Schoenmakers, kwaliteitsmanager van de SAL apotheken. „Internisten en diabetisch verpleegkundigen van het Slotervaartziekenhuis hebben een omzetschema gemaakt voor diabetici die nog wel kunnen vasten”. Niet alle zieken hoeven meteen dispensatie aan te vragen. Een antibioticakuur, waarbij de patiënt drie maal daags een pil slikt, kan dat niet tijdens de ramadan. „Daar is wat aan te doen”, zegt Schoenmakers. „De huisarts kan een andere pil voorschrijven die maar een keer per dag geslikt hoeft te worden.” Moslims lopen niet snel bij hun dokter of apotheker binnen om advies. Velen denken dat gezondheidsinstellingen geen interesse hebben in hun geloof. Daarom dokteren ze soms zelf. Zij slikken al hun pillen in een keer vlak voor of na zonsondergang of houden er mee op.

De apothekersgroep SAL ging wel heel ver met het benaderen van moslims met suikerziekte. Turkse en Marokkaanse werkneemsters zochten op naam naar mogelijke moslim-patiënten in hun bestand en vroegen naar het medicijngebruik bij het vasten. „De meeste moslims waren echt blij verrast dat we interesse hadden voor hun cultuur”, zegt Schoenmakers.

De meeste apotheken laten het bij voorlichting via folders of posters. „Ook dat heeft effect”, denkt Schoenmakers. „We zien steeds vaker dat familieleden de apotheek binnenstappen als bijvoorbeeld moeder suikerziekte heeft. Zij willen precies weten hoe het zit. In Den Haag krijgen apothekers geregeld van imams het verzoek om een voorlichtingsbijeenkomst te houden in de moskee.”

Er zijn verschillen. Liberalen accepteren medicijngebruik overdag, terwijl orthodoxen er een halszaak van maken. Zij beschouwen alle substanties die het lichaam ingaan bij daglicht in de ramadan als een onderbreking van het vasten. De enige uitzondering is zuurstof.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden