Interview

In Qatar brengt de chauffeur de shorttrackers naar de ijsbaan

Ingmar van Riel begeleidt zijn pupillen tijdens een buitenlandse stage in het Kroatische Dubrovnik Beeld
Ingmar van Riel begeleidt zijn pupillen tijdens een buitenlandse stage in het Kroatische DubrovnikBeeld

Het WK voetbal komt er, in 2022, en er wordt zelfs al geschaatst in het bloedhete Qatar. In Salt Lake City worden twee Colombianen omgeschoold. Slot van een korte serie over ontwikkelingswerk in het schaatsen.

Buiten is het snikheet, maar binnen wordt geschaatst. Op een ijsbaantje in een winkelcentrum. In Qatar. Vijftien jonge shorttrackers draaien er hun rondjes.

De coach is een Nederlander, Ingmar van Riel. De Qatari kwamen naar Den Haag om shorttrackspullen te kopen en toen is Van Riel, destijds trainer van het gewest Zuid-Holland, gevraagd om coach te worden. Twee jaar is de Zoetermeerder nu hoofdcoach.

“Toen ik kwam was er helemaal niks”, zegt hij. “Ik ben begonnen met zes jongens tussen de 13 en de 17 jaar. Onze baan wordt ook gebruikt door ijshockeyers en voor curling. Allemaal geboren in Qatar, de helft heeft de Qatarese nationaliteit. De schaatsers worden meestal door een chauffeur gebracht.”

“Bij het ijshockey zitten wel meisjes”, legt Van Riel (30) uit. Hun lijf is diep verborgen in de beschermende kleding. “Niet bij de shorttrackers. Die strakke pakken, daar willen ze in Qatar niet aan. Ze willen graag dat alles bij het oude blijft, de expats zullen dat zeker niet doorbreken. Formeel is het niet verboden dat meisjes meedoen, maar het gebeurt niet. Het is een grijs gebied.”

Van Riel woont met zijn vrouw, lerares Nederlands, in een tweekamerappartement in de hoofdstad Doha. Hij zegt het gemiddelde salaris van een expat te ontvangen. Na de havo volgde hij een marketingopleiding, momenteel volgt hij een coachcursus voor gevorderden bij NOC-NSF. Als shorttracker eindigde Van Riel in 2008 als tweede bij het NK. De schaatsbond van Qatar krijgt jaarlijks 20 à 25.000 dollar ontwikkelingsgeld van de Internationale Schaats Unie (ISU). Dat wordt besteed aan materiaal en wedstrijden.

Bescheiden niveau

Het niveau van de shorttrackers in Qatar is uiterst bescheiden. Aan het WK voor junioren kunnen ze echt niet meedoen. De beste schaatser heeft een tijd van 51 seconden op de 500 meter staan, zo’n tien seconden langzamer dan een modale WK-deelnemer. “Die junioren schaatsen al tien jaar. Dan kun je uitrekenen hoe lang het duurt voordat de Qatari dat niveau hebben bereikt.”

Er zijn andere manieren om in de sport heel ver te komen. Sommige landen geven talentvolle sporters een vet contract om van nationaliteit te wisselen. Zo komen Keniaanse of Ethiopische atleten, die in eigen land net onder de top zitten, tegenwoordig voor Turkije, Oman of Bahrein uit. Geld is het probleem niet, al heeft de schaatsbond niet veel te besteden. Qatar heeft de schaatsers gewoonweg qua trainingsaccommodatie weinig te bieden.

Medio februari gaat Van Riel met drie, vier junioren voor het eerst naar de Asia Games in Sapporo, Japan. Dan komen ze uit tegen schaatsers uit Japan en Zuid-Korea. De ijshockeyers en de curlers zijn ook present. “In het najaar deden we mee aan een juniorenwedstrijd in Italië. Gelukkig waren er niet zo veel sterke schaatsers, anders waren we echt weggereden, en dat motiveert niet zo. Dit was al een hele ervaring.”

Te heet

Van Riel wil meer wedstrijden met landen in de regio. In de buurlanden (Saudi-Arabië en Bahrein) is geen belangstelling. Verderop dan. “Landen als Maleisië, Indonesië, India en Thailand zijn iets verder dan wij. Vergis je niet. In India, waar nergens kunstijs is, houden ze een NK shorttrack. Op een bergmeertje bij twintig graden onder nul. Ze trekken er een tent over en rijden hun kampioenschap. Dat die landen beter zijn dan wij is het gevolg van inline, dat daar redelijk populair is. We hebben het asfalt, maar voor inlineskaten is het bij ons te heet.”

Desondanks is het emiraat Qatar (2,1 miljoen inwoners) gek op sport. De Qatari haalden het WK voetbal van 2022 binnnen, organiseerden vorig jaar het WK wielrennen op de weg en twee jaar geleden het WK handbal. Daar hadden de shorttrackers mooi profijt van. Van Riel: “We hebben een maand kunnen trainen in de hal waar in 2015 werd gehandbald. Daar kan een ijsvloer in. Perfect natuurlijk, zeker als je weet dat de eigenaar van het winkelcentrum ons liever kwijt dan rijk is. Met de verhuur aan recreatieschaatsers verdient hij meer.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden