In prachtige liedjes filosoferen over het leven

BIANCA BARTELS

Muziek

Jenny Arean en Marijn Brouwers ****

Een man van veertig. Een vrouw van 73. Drie topmuzikanten. Twintig liedjes - een gouden repertoire. Dat is het theaterconcert van Jenny Arean en Marijn Brouwers.

Veel liedjes kennen we al, succesnummers van vooral Arean met teksten van haar favoriete schrijvers George Groot, Ivo de Wijs, Jurrian van Dongen en Jan Boerstoel. Een herhaling van zetten? Ach, wat doet dat er toe? Liedjes zoals 'Amsterdams Parfum', 'Zing dan', 'Cimetière' en 'Joodse Vrouw' zijn prachtig en niemand zingt ze zoals Arean. Heerlijk dat we ze opnieuw live kunnen horen van Nederlands grootste chansonnière.

Haar stem kent nog geen teken van verval. Integendeel, haar warme geluid wordt alsmaar dieper. Haar kracht is als vanouds en soms ook klinkt ze juist klein en kwetsbaar. Arean is een gesoigneerde dame en een heerlijk volkswijf tegelijkertijd. Door die dubbele lading blijf je kijken en luisteren. Terwijl ze zingt voel je als publiek haar tranen van binnen mee, zonder dat het neigt naar sentiment.

Naast haar staat chansonnier Marijn Brouwers, bekend van zijn odes aan Frans Halsema en Charles Aznavour. Net als Arean heeft hij een heel warme stem, een onberispelijke dictie en louter zuivere noten. Heel muzikaal zingt ook hij verhalende liedjes, een soort gezongen conferences. Enkele nummers schreef hij zelf - de een wat sterker dan de ander. In zijn uitvoering is Brouwers wat gepolijster dan Arean, hij performt zeer oprecht, maar het schuurt nog weinig. Storend is dat niet, maar naast Arean valt dat soms op.

Brouwers en Arean zingen slechts drie nummers samen. Jammer dat hun krachten niet vaker gebundeld worden in samenzang, als succes in het kwadraat. Tussendoor zijn er wel wat korte 'gesprekjes' tussen hen, maar die voegen weinig toe. De kracht van de voorstelling zit in veel andere dingen: de integere zangers, de subtiele muzikanten Marc-Peter van Dijk (piano), Reyer Zwart (contrabas, (bas)gitaar) en Peter van Os (accordeon, trombone), de mooie arrangementen. En in het repertoire dat fluisterend en schreeuwend filosofeert over het leven. Het antwoord van Arean en Brouwers op lief en leed is zingen. En dat doen ze met liedjes die de hemel dichterbij brengen.

Zie www.marijnbrouwers.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden