In Portugal gepakte terrorist was actief in Den Haag

PERDIEP RAMESAR

De 29-jarige Angolese Nederlander die vrijdag in Portugal is gearresteerd wegens terrorisme, was actief in Den Haag. Hij is volgens goed ingevoerde bronnen in de Hofstad een aantal jaren geleden verschillende moskeeën uitgezet, waaronder de bekende salafistische As Soennahmoskee.

De man hoort tot een eerder in opspraak geraakte groep Hollandse djihadisten. Vier andere leden werden in 2009 in Kenia aangehouden, omdat ze onderweg waren naar een terroristisch trainingskamp in Somalië. Zij waren geïnspireerd door Al Kaida en onder meer de 'Hofstadgroep' van Mohammed B., die in 2004 cineast Theo van Gogh heeft vermoord. De vier zijn teruggestuurd naar Nederland, maar hier niet vervolgd.

De gearresteerde Nederlander zou na een verhoor met de Portugese anti-terreureenheid hebben toegegeven dat hij onlangs op trainingskamp in Syrië is geweest en daarna is teruggekeerd naar Europa.Wat hij in Portugal deed, is niet bekend.

De angst bestaat dat hij terugkeerde om in opdracht van aan Al Kaida gelieerde organisaties in Europa aanslagen te plegen. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA waarschuwde al eerder in een rapport dat terugkerende djihadisten dat risico opleveren.

Van deze terugkeerling wordt gezegd dat hij hoort tot een groep van 'takfiri'-djihadisten uit de regio-Den Haag. 'Takfir' is een van de Arabische termen waarmee een moslim tot geloofsafvallige wordt verklaard en die daarvoor de doodstraf verdient. Voor deze groep was bijvoorbeeld de As Soennah, die toch als zeer orthodox te boek staat, niet strikt genoeg. Naast de Haagse moskee bezocht deze groep ook andere moskeeën van zowel salafistisch als gematigder pluimage.

Portugese media meldden dit weekeinde dat de politie deze terugkeerling op het vliegveld van Lissabon heeft aangehouden op een terrein waar geen passagiers mogen komen. Hij zou een steekwapen van meer dan twintig centimeter lang bij zich hebben gehad.

Ook zou hij op een lijst staan van de Nederlandse autoriteiten met andere radicale moslims die mogelijk een gevaar kunnen vormen. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zeggen niets over individuele gevallen en dus ook niet over deze djihadist.

De diensten maken zich net als hun buitenlandse tegenhangers ernstige zorgen over de djihadistische beweging en de terugkeerlingen. De NCTV heeft vandaag in Delft een overleg met de burgemeesters van Nederlandse en een aantal Belgische 'djihadgemeenten' waar vandaan veel djihadisten naar Syrië zijn vertrokken.

Vandaag 4, opinie 18

Meer nieuws

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden