In Polen geen spoor van euthanasievluchtelingen

AMSTERDAM - Van de Nederlandse euthanasievluchtelingen die de Keulse aartsbisschop, kardinaal Meisner, in Polen zegt te hebben aangetroffen ontbreekt vooralsnog elk spoor. Navraag bij de plaatselijke pastoor, de lokale bisschop en de Nederlandse ambassade in Warschau leverden niets op.

Volgens kardinaal Joachim Meisner wonen in het Poolse kustplaatsje Kolobrzeg, tussen Gdansk en Stettin, ,,een hele reeks Nederlanders, alleen maar omdat ze bang zijn in eigen land gedood te worden''. Maar bisschop Golem Biewski van Kolobrzeg weet van niets en de pastoor heeft evenmin ooit iets opgevangen van Nederlanders in zijn stad.

Een kolonie Nederlandse euthanasievluchtelingen in Polen? Jeroen Boender van de Nederlandse ambassade heeft zelfs onderzoek gedaan. Maar niets, misschien woont er ergens in Kolobrzeg een verdwaalde Nederlander. ,,Per slot van rekening bestaat er geen meldingsplicht.'' Ook de Poolse media hebben er nooit over bericht. ,,En die zouden er als de kippen bij zijn als er ook maar iets van aan was.''

Ook aan de woordvoerder van de rk kerkprovincie Loek Sinselmeijer is de uittocht van verontruste Nederlandse katholieken ,,volslagen onbekend''. Hij kan nog niet zeggen wat kardinaal Simonis, net als Meisner nu in Rome voor de bisschoppensynode, van de krasse uitspraken vindt (Meisner: ,,het schrikbarend aantal abortussen in de ex-Sovjet-Unie zal niet hoger zijn dan in Nederland''). Bij de benoeming van Meisner in december 1988 noemde Simonis hem een kerstgeschenk aan de Duitse katholieken, hoewel de meeste West-Duitsers zijn komst uit de DDR beslist niet zagen zitten.

De 67-jarige, als uiterst conservatief bekendstaande kardinaal, deed zijn recente uitspraken in het Katholiek Nieuwsblad. Naar verluidt, maar niet vermeld, zou hij wandelend op het strand van Kolobrzeg Nederlanders zijn tegengekomen die hem vertelden dat ze huisjes lieten bouwen om Nederland te ontvluchten, uit angst voor de daar heersende euthanasie-praktijken.

Meisner is in de kring van zijn collegae niet bepaald populair. Hij klikt achter hun rug om bij Rome en bleek de auteur van een brief uit februari waarin de paus de Duitse bisschoppen de mantel uitveegde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden