UPDATE

In Parijs wisselen ontzetting en opluchting elkaar af

Toeschouwers bekijken de Notre-Dame na de brand. Beeld AFP

Het had niet veel gescheeld of de Notre-Dame was maandagnacht ingestort. Dat zei de bisschop van Parijs, Michel Aupetit, dinsdagochtend.

De schade aan de kathedraal is enorm, maar het gebouw is gered. Het dak, met de torenspits die bijna honderd meter de lucht instak, is verdwenen. Er is grote schade aan het interieur en de beroemde roosvensters. Maar de structuur van de kerk, het dragende deel - heeft het overleefd. De torens, de gevel, de steunberen en luchtbogen, (bijna) alles staat nog fier overeind. Volgens de staatssecretaris van binnenlandse zaken Laurent Nunez moet nog wel de stabiliteit van het gebouw worden onderzocht. In het gewelf, dat de vlammenzee met de verkoolde zolder urenlang droeg, gapen verschillende gaten.

Ee van de roosvensters van de kathedraal wordt geïnspecteerd. Beeld EPA

Honderden brandweerlieden en medewerkers van het stadhuis haastten zich naar de kathedraal toen de brand uitbraak en hebben veel kunstschatten  in veiligheid gebracht. Volgens de minister van cultuur, Frank Riester, worden deze overgebracht naar het Louvre. Ook het beroemde orgel van de Notre-Dame heeft het overleefd en is nog intact. Het orgel stamt uit omstreeks 1730 en bestaat uit meer dan 8000 pijpen.

De stemming rond de kathedraal, in de stad en eigenlijk in het hele land is er een van ontzetting. Maar ook van opluchting omdat het zoveel erger had kunnen zijn. De restauratie zal jaren, mogelijk decennia in beslag nemen. Een inzamelingsactie heeft al meer dan 300 miljoen euro opgeleverd. François-Henri Pinault van het luxewarenconcern Kering stortte 100 miljoen euro, zijn grote rivaal Bernard Arnault van LVMH ging daar met 200 miljoen euro overheen.

De burgemeester van Parijs Anne Hidalgo heeft voorgesteld een internationale conferentie van donateurs te organiseren die experts en geldschieters moet samenbrengen. Wat de oorzaak van de brand betreft, gaan de autoriteiten uit van een ongeluk dat samenhangt met de renovatiewerkzaamheden die de laatste tijd plaatsvonden aan het gebouw.

Mensen werpen een blik en staan stil bij de verwoestende brand in de Notre-Dame. Beeld AFP

Lees ook:

In beeld: hoe staat de Notre-Dame er vanochtend bij?

Parijs werd vanochtend wakker met een nog nasmeulende Notre Dame van Parijs. In de loop van de nacht heeft de brandweer de brand onder controle gekregen, en langzaam wordt duidelijk wat er nog overeind staan

De Notre-Dame bepaalt al eeuwen het gezicht van Parijs

Bekijk in dertien foto’s, tekeningen en schilderijen hoe de Notre-Dame al eeuwen een centrale rol speelt in Frankrijk.

Klokkengieterij Eijsbouts bezorgd over de eigen Mariaklok in de Notre-Dame

De grootste klok in de Notre-Dame is in 2013 gemaakt door de Nederlandse klokkenmaker Koninklijke Eijsbouts in Asten. Hoe deze Mariaklok er precies aan toe is na de grote brand van gisteren, is nog niet duidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden