In Oss worden allochtonen opgenomen in de gemeenschap

door Onno Havermans

Samenleven gaat niet vanzelf, zegt de Osse wethouder Chris Ermers. Je moet er hard aan werken. Maar dan boek je ook succes. „Oss is supergoed.”

„Oss vergelijk ik niet met de rest van Nederland. In Amsterdam word je toch een beetje uitgesloten, hier niet”, roept Kurcat Kurtbas (19) enthousiast. „Natuurlijk zie je ook hier allochtonen bij elkaar staan. Maar ik heb ook autochtone vrienden. Een van hen is met mij meegegaan naar de moskee en ik met hem naar de kerk.” Kurcats ouders zijn Turks, maar hij is Brabander in woord en daad. „Onze knuffelturk”, lacht docente Marion Verheijen van roc de Leijgraaf. Kurcat zit in het PIT-team (promotie intercultureel talent) van school en voert het hoogste woord tijdens een gastles van SP-wethouder Ermers.

Minister Verdonk benoemde Oss (76.000 inwoners) eind vorig jaar tot Parel van de Integratie. Oss geldt als voorbeeld voor andere gemeenten. Waarom? „We bouwen voort op jarenlang gedegen minderhedenbeleid”, zegt Ermers. „We accepteren de diversiteit. We kunnen best met elkaar leven zonder dat we allemaal hetzelfde denken. Oss is klein genoeg om elkaar te ontmoeten en groot genoeg om elkaar met rust te laten.”

Cruciaal is dat de gemeentelijke aanpak breed wordt gedragen, legt Miriam Kettani uit. „Als uitvoercoördinator integratie krijg ik wel eens klachten, bijvoorbeeld van een meneer die van Tafeltje Dekje geen halal-maaltijd heeft gekregen. Maar dat moet ik niet oplossen. Iedere ambtenaar moet op zijn terrein bezig zijn met integratie.”

Vier panels van vaders, moeders, jongeren en deskundigen werken mee aan de uitvoering van het beleidsplan Kleurrijk Oss. Die panels maken Oss uniek, zegt Doky de Kleijn, teamleidster in jongerencentrum ’t Honk. „Daardoor zijn we begonnen met preventieve activiteiten met gemengde groepen, zoals de Buzz, een omgebouwde SRV-wagen waarmee we de wijken intrekken. In het begin kwamen hier geen Turkse jongeren, inmiddels hebben we elke vrijdagavond een grote groep allochtonen.”

Op maandag gaat een hechte autochtone groep ’naar Honk’, zoals ze dat in Oss zeggen. Mengen doen de groepen niet. „Dan roepen ze: wat doe jij hier?”, zegt Ibrahim üzyiltiz (19). „Ze hebben een eigen stijl”, meent klasgenoot Stan van Heumen (16). Wethouder Ermers heeft daar geen moeite mee. „Etniciteit speelt hier een rol, dat is hun goed recht. Maar ze moeten wel contact hebben.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden