In oranje pyjama naar clubhuis om wedstrijden te zien

KNVB promoot vrouwenvoetbal met slaapfeestpakketten. Voetbalmeiden kijken samen naar nachtelijke WK-duels.

De KNVB heeft er van alles aan gedaan om het WK vrouwenvoetbal de afgelopen tijd te promoten. Met een oranjeblog, een Facebookaccount en via snapchat proberen ze jonge voetbalmeiden trots te laten zijn dat ze voetballen, en ze in te prenten dat de WK-droom ook voor hen mogelijk is.

De amateurvoetbalverenigingen zijn door de KNVB niet vergeten. Hun stuurden ze Oranjedroom-pakketten om een eigen slaapfeest te organiseren rond de wedstrijden die in de nacht worden gespeeld. Zeker veertig clubs ontvingen het pakket met een WK-quiz, oranje fluitjes, haarbandjes en ander promotiemateriaal.

Als de voetbalvrouwen vannacht in Canada spelen tegen Nieuw-Zeeland, kijken vele meisjes bij hun voetbalclub naar de wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen. De Hoofddorpse voetbalclub Overbos is een van de amateurverenigingen die enthousiast is ingesprongen op het initiatief van de KNVB. De meisjes tussen de negen en twaalf jaar mogen blijven slapen.

"Voor het slaapfeestje hebben we de jonge meisjes gekozen", vertelt Ellen van Kisdonk van de meidenopleiding. Lachend: "Ik heb onmiddellijk gereageerd toen ik de e-mail van de KNVB zag, zonder eerst met het bestuur te overleggen." Voorzitter Ron Spek: "Geen probleem, dit soort initiatieven faciliteer ik graag, als het maar voldoende wordt begeleid, en de veiligheid is gewaarborgd. Een enthousiaste groep ouders zet zich voor de meiden in."

Van Kilsdonk: "We gaan tot maximaal veertig meisjes. Er hebben zich al 36 aangemeld. Om acht uur gaan we eerst spelletjes doen. Van elf tot twee gaan de meiden naar bed. De wedstrijd begint om drie uur. 's Ochtends hebben we dan nog een ontbijt met z'n allen."

De club organiseert vaker activiteiten om de binding met de vereniging te vergroten. Zo gingen dit voorjaar vijf teams naar Duitsland voor een Europees toernooi, en hadden ze een voetbalkamp. Spek: "Meisjes vertellen erover in de klas. Daardoor krijgen we meer aanmeldingen, en wordt het vrouwenvoetbal steeds beter."

Overbos heeft meer dan 260 voetballende meiden, zo'n 20 procent van het totale ledenbestand. Dat aantal groeit ieder jaar. "Het liefst willen we voldoende meisjesteams hebben, zodat ze elkaar kunnen versterken. Maar of ze nou als enige meisje in een jongensteam voetballen of als meidenteam in een jongenscompetitie: het doel van de club is dat elk individu en ieder team plezier heeft, en zichzelf verbetert", zegt de voorzitter. "Een zekere weerstand is daarvoor nodig."

Een extra groot slaapfeest wordt volgend weekend in samenwerking met de KNVB gehouden op het Kasteel, het stadion van Sparta Rotterdam. Voetbalsters kunnen die nacht op een groot scherm de tweede wedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal bekijken. Ze slapen in tentjes op het voetbalveld.

Niet iedere club die een pakket heeft ontvangen, kan uiteindelijk een slaapfeest organiseren. Sportvereniging Hillegom heeft uiteindelijk besloten dat pyjamapartij niet door te laten gaan, omdat de club geen ontheffing kreeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden