In Oost-Europa wil je als Roma echt niet wonen

Volgens Bulgarije-kenner Hellen Kooijman worden Roma in Bulgarije en Roemenie inderdaad gediscrimineerd (Trouw, 23 september). Volgens haar is het logisch dat Bulgarije deze bevolkingsgroep aanpakt, want, zo citeert ze: „Ze werkten een paar weken ijverig, maar nadat ze hun loon kregen, kwamen ze de volgende dag niet opdagen. Dat deden ze pas weer als het geld op was aan feesten.” Kortom: het ligt allemaal aan de Roma zelf. Volgens Kooijman kunnen Europese landen die schande spreken van de Franse veegactie, wel iets leren van de Oost-Europese staten die Roma van hun bed lichten, hun kinderen naar school brengen, en pas salaris uitbetalen als de kosten voor levensonderhoud zijn voldaan. Bulgarije als heropvoedingsgesticht.

Daan Westerink

Reizend door Oost-Europa zag ik in 1989 al hoe neergekeken werd op Roma. Rondtrekkend met plunjezak, gehuld in kleurige, lange rokken, dachten de bewoners dat we Oost-Duits waren en dus geen geld te besteden hadden. Net als Roma-vrouwen werden wij in winkels vaak niet geholpen. We werden aan de kant geduwd, en kregen vaak onze boodschappen pas als de natives klaar waren met winkelen. Ik ben niet vergeten hoe het voelt als mensen de neus voor je optrekken, als je wordt weggestuurd, als er naar je gespuugd wordt, als je in een jeugdherberg komt en ondanks alle lege plekken wordt gezegd dat alles vol is.

Veertien jaar en vele kledingstijlen later bezocht ik Oost-Europa weer. Nu rondreizend met twee blonde kindjes, werden we nergens weggestuurd, en vertelden, in dit geval, Hongaren ons hoe trots ze waren op hun cultuur. „Alleen die Roma. Pas op voor ze, ze jatten alles wat ze kunnen, ze stelen, ze slaan hun kinderen, buiten ze uit, ze zuipen alleen maar en doen helemaal niets.”

Ja, we kunnen heel veel leren van Oost-Europese staten. Vooral dat je er als Roma niet moet willen wonen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden