’In onze situatie kun je alleen als team denken’

door John Graat

Borussia Mönchengladbach leeft nog, na de 3-1 winst op Hertha BSC. De Limburger Jos Luhukay is hoofdtrainer bij de hekkensluiter in de Bundesliga, een van de grootste clubs van Duitsland. „Ik ben stabiel, in voor- en tegenspoed.”

Soms denkt Jos Luhukay nog wel eens terug aan Jan Reker. De Brabander was in de jaren tachtig zijn trainer bij FC VVV. Met een middelmatig elftal werd VVV in die tijd twee keer vijfde in de eredivisie. „We hadden een echte vriendengroep. Reker kon als geen ander een ploeg smeden. Als je niet uitkeek, stond je samen in een bos bomen te hakken. Eén keer stond hij tijdens de training zelf te metselen aan een muurtje, voor schietoefeningen. En hij sloot altijd weddenschappen af. Na een overwinning op Feyenoord liep hij van Venlo zestig kilometer naar huis. In teambuilding was hij zijn tijd ver vooruit.”

Luhukay heeft de afgelopen weken nooit overwogen om Reker te gaan imiteren – al is de afstand van Mönchengladbach tot zijn huis in Blerick te lopen. „Je moet altijd jezelf blijven, geloofwaardig, als persoon, als trainer. Anders prikken de spelers daar zo doorheen.”

Luhukay doet het op zijn eigen manier. Zaterdag greep Borussia min of meer de laatste strohalm door Hertha BSC met 3-1 te verslaan. Oud-ajacied Nando Rafael scoorde tweemaal. Het elftal van Luhukay staat nog altijd laatste in de Bundesliga, maar het geloof is terug. Gistermorgen werd de selectie op het trainingsveld begroet met een warm applaus. Luhukay is de eerste om het opportunisme te relativeren. „Ik ben een stabiel mens, in voor- en tegenspoed.”

Aan hem is het niet af te lezen dat hij op een vulkaan leeft. De 43-jarige Limburger is de rust zelve. Op 2 januari kwam hij in dienst als assistent-trainer, nog geen maand later werd hij hoofdtrainer. Jupp Heynckes, een van de clubiconen uit de jaren zeventig, was gezwicht voor bedreigingen. Luhukay kreeg daarna het vertrouwen van de clubleiding. „Heynckes heeft met ons nooit gesproken over dreigementen. Dat tekent zijn grootheid als mens. Ik hoop het zelf nooit mee te maken, het is natuurlijk heel triest. Gelukkig heeft mijn vrouw me altijd gesteund, al 25 jaar lang. Dat doet ze nu ook.”

„Echt, dit is een fantastische baan. Je speelt hier thuis voor 50.000 mensen, we hebben geweldige trainingsfaciliteiten, alles is perfect geregeld. In supportersaantallen is Borussia een van de grootste clubs van Duitsland.” Dat geeft ook druk. De totale begroting van Borussia is 60 miljoen euro; meer dan bij Ajax, Feyenoord en PSV. „De situatie heeft de fans een angstig gevoel gegeven. Het is misschien wel te vergelijken met Feyenoord in Nederland. Ik blijf als persoon gelukkig wel rustig. Omdat ik de overtuiging heb dat het gaat lukken.”

Luhukay speelde bijna twintig jaar betaald voetbal. Via kleinere clubs in Duitsland bouwde hij aan zijn carrière als trainer. Zijn ’filosofie’ heeft hij gevormd door zijn eigen ervaringen met trainers als Reker, Sef Vergoossen en Dick Advocaat. Maar ook door het spelen en zelf trainen in Duitsland. „Ik kom uit een land waar we altijd dominant en attractief willen spelen. Maar hoe je over allerlei systemen denkt is volgens mij niet het belangrijkste. Het gaat vooral om duidelijkheid en eerlijkheid. Ik merk dat ik in Duitsland gerespecteerd wordt om mijn visie en mijn karakter als mens.”

Maar de talrijke sponsors, bestuursleden, supporters en media kijken dagelijks over zijn schouder mee. Tegen Hertha zat ineens de nieuwe technisch directeur, oud-speler Christian Ziege, twee dagen na zijn benoeming naast Luhukay op de bank. Borussia scoorde prompt driemaal, in een seizoen waarin de improductiviteit van de aanval het grootste probleem was. Oliver Neuville is al tijden geblesseerd en ex-ajacied Wesley Sonck is in de ban gedaan. „Wesley heeft zich niet echt kunnen laten zien als basisspeler. Zonde, maar het team staat voor mij altijd voorop, niet het individu. Ik werk op basis van vertrouwen, duidelijkheid en eerlijkheid. In onze situatie kun je alleen als team denken."

Dat laatste heeft Reker hem al geleerd. „Jan stond heel erg tussen ons in, maar op het juiste moment ook erboven. Hij kon spelers heel veel vertrouwen geven.” Luhukay probeert ook positivisme uit te stralen. „Mijn kracht is dat ik me niet zo snel uit mijn evenwicht laat brengen. En als ik even stoom moet afblazen, dan pak ik thuis de mountainbike of ga ik een uurtje hardlopen. Dan ben ik alles even kwijt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden