'IN ONZE 'SALOON' ORGANISEREN WE DISCO-FEESTEN'

De tijd is voorbij dat landgoedeigenaren in Nederland van hun familiebezit konden leven. Dus arbeidt de adel, bijvoorbeeld op het moment dat gewone Nederlanders op vakantie gaan. Een serie over kamperen bij de baron. Deel drie: baron Van Boetzelaer over zijn camping De Steenoven, die deel uitmaakt van de Heerlijkheid Loenen in Slijk-Ewijk. Camping De Steenoven, Waaldijk 22 6677 MB Slijk-Ewijk. Telefoon 08818-1391.

Een bordje 'Verboden toegang, eigen terrein' attendeert de bezoeker op de grens: hier is zijn priveterrein. Smeedijzeren hekken, daarachter een oprijlaan met grind om een perfect onderhouden grasveld met in het midden een kleurrijk bloemperk. Links staat het koetshuis. Poelepetaten en pauwen zoeken in het grind naar iets eetbaars. Op het terras zit de hond des huizes. Hij blaft en springt enthousiast op en trekt daarbij een houten kist, waaraan hij geketend zit, over de stenen. De deuren van het witte landhuis slaan open en een heer verschijnt. Een lange grijze gestalte, gekleed in een geruite pantalon en een net even anders geruit overhemd: de baron. Hij staat daar in perfecte harmonie met zijn omgeving. En zo formuleert hij ook: nauwkeurig, weloverwogen Nederlands.

“Overigens vind ik het niet nodig iets over mezelf in de courant te laten zetten”, zegt hij. We zullen zien. Hij wil graag iets vertellen over de camping.

“De camping bestaat al vanaf 1969. In die tijd stond er regelmatig een professor met zijn caravan op ons landgoed aan de oever van de Waal.

Totdat de gemeente bezwaar ging maken. Mevrouw Elings, die nu nog steeds met haar man, zoon en schoondochter de camping beheert, is toen bij me gekomen met het voorstel om een kampeerterrein op te zetten. We zijn om de tafel gaan zitten en hebben een plan gemaakt. Omdat ik regelmatig met mijn eigen caravan op pad ging, kon ik vertellen dat we in ieder geval elektriciteit en toiletten nodig hadden.''

Waardsman

“Vroeger stond hier een steenbakkerij, vandaar de naam van de camping.

Later kwam er een boerderij waar de waardsman in woonde. Hij hield toezicht op de uiterwaard.” In die boerderij wonen nu vader en moeder Elings. Zoon en schoondochter hebben een stacaravan op de camping. De twee families zijn niet in dienst van de baron, maar hebben een soort 'joint venture' met hem. “Zij doen de dagelijkse leiding. Ik bemoei me alleen in grote lijnen met de camping.”

De baron is aangesloten bij de LKC (Vereniging Landgoed- en Kasteelcampings). Hij heeft wel getwijfeld of hij bij de Vereniging paste met zijn type camping. “De Steenoven ligt aan de rand van het landgoed en heeft geen direct contact met het landhuis en het landgoed.

Is het dan wel een echte landgoedcamping? Aan de stelregel van het LKC 'rust en ruimte' voldeden we natuurlijk wel. Toen het LKC zei 'Jij hoort erbij' hebben we ons toch aangesloten bij die vereniging.” Een keer heeft hij de caravans en tenten rond zijn huis gehad. Een kwestie van overmacht. “Zes jaar geleden was het noodweer in de bouwvakvakantie.

Zelfs de terpen, die we 's winters gebruiken voor de caravans, boden geen soelaas meer. Alle tourcaravans en tenten hebben we toen aan de andere kant van de dijk om het landhuis gezet. Ineens was het een 'echte' landgoedcamping. Best gezellig.''

Landgoed Heerlijkheid Loenen bestrijkt 200 hectare, 35 hectare daarvan is bos. “In het seizoen jaag ik daar, samen met een vrindje. We jagen op hazen, konijnen of fazanten. Niet op reeen, tenzij er te veel rondlopen.”

Landbouwbedrijf

Naast de camping heeft de baron een eigen landbouwbedrijf, waar hij onder andere suikerbieten, aardappelen en mais laat verbouwen. Hij heeft anderhalve man in dienst om dit bedrijf te runnen. Het weiland op het landgoed wordt gebruikt voor hooi en voor het inscharen van vee. Hij legt uit: “Boeren uit de omgeving die zelf niet genoeg grasland hebben, zetten de koeien in mijn weiland. Dat is een gebruik dat hier in de omgeving veel voorkomt. Daarnaast verpacht ik een deel van mijn land aan boeren.”

De zeven hectare grote camping ligt in de uiterwaard. De plaatsen op het kampeerterrein zijn ruim. Auto's staan naast de caravan of tent. “Als ik zelf kampeer laat ik mijn auto ook niet graag achter op een parkeerterrein.” Op de camping overheerst rust. In de verte het vriendelijke geronk van de binnenvaartschepen, dichterbij het getik van breipennen van dames die voor de tent in de schaduw een kopje koffie drinken. Af en toe klinkt het gegiechel van een paar kinderen. Verder is het stil.

Op het raam van het kampwinkeltje staan aankondigingen voor een barbecue en een kaartavond. De baron: “Er wordt van alles georganiseerd. We hebben daarvoor een echte feestcommissie.”

In de loop der jaren werden op het terrein een speeltuintje en een (piepklein) kinderzwembadje gebouwd, om ook gezinnen met kinderen aan te trekken. En dat lukte. “Maar de oudere mensen blijven ook komen.

Sommigen kamperen hier nu al vierentwintig jaar!'' zegt de baron trots.

Twee jaar geleden is op de camping een ruimte voor de oudere jeugd bijgebouwd. “Ik vond het ook belangrijk oudere jeugd te blijven trekken met hun ouders. In onze 'Saloon' organiseren we disco-feesten.

Natuurlijk hebben we de boel optimaal geisoleerd. De andere campingbewoners mogen er geen last van hebben.'' Hij toont dubbele ramen, stevige stenen muren en een goed geisoleerd dak.

Baron van Boetzelaer kan de eindjes redelijk aan elkaar knopen. Met de opbrengst van zijn landbouwbedrijf, de camping en een beetje subsidie voor de bossen op het landgoed - 'niet veel, honderd gulden per hectare' - lukt het hem. “Ik ben met een camping begonnen omdat het bijdraagt aan de instandhouding van het landgoed. Ik krijg geen subsidie voor de exploitatie. Maar ik doe het vooral omdat het leuk is en ik ben zeker van plan de boel voorlopig zelf draaiende te houden!”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden