Reportage

In oktober trekken alle schaatsers nog altijd naar schaatsdorp Inzell

De Max Aicher Arena in Inzell, sinds 2011 overdekt en geroemd vanwege de faciliteiten. 'Wil je een extra dweilpauze, dan kan dat.'Beeld Hollandse Hoogte / VI Images (2)

Zuid-Duitse Inzell is het schaatsdorp bij uitstek. Elk jaar is er een invasie van ploegen, ook Nederlandse. Ze kunnen er zelfvertrouwen tanken en er is weinig stress.

De gifgroene racefietsen staan zij aan zij tegen een klein muurtje. Met uitzicht op de kerk, precies midden in het dorp Inzell, drinken hun berijders koffie. Het zijn de schaatsers van LottoNL-Jumbo. Ze zitten er bijna elke dag.

Het dorpje vlakbij de Duits-Oostenrijkse grens zou vergeten worden als hier niet alles om schaatsen draait. Voor veel schaatsers begint het seizoen (dit jaar olympisch) daadwerkelijk op de ijsbaan even buiten het dorp. Er wordt zelfvertrouwen getankt. Want de baan is snel, en dat leidt tot goede tijden.

Het is elk jaar begin oktober een komen en gaan van (Nederlandse) schaatsploegen. Ireen Wüst was hier vorige week met haar team JustLease, dezer dagen rijden onder meer Plantina, AfterPay en LottoNL-Jumbo er hun rondjes. Marrit Leenstra komt een paar dagen over. En kijk, daar keren de Russen ontspannen terug naar hun hotel. Sommigen op de racefiets, anderen leggen de vijfhonderd meter tussen ijsbaan en dorp lopend af.

Proefwedstrijden

Waar alle ploegen in augustus en september nog uitvliegen naar warmer oorden - denk aan Italiaanse heuvels met langs de wegen talloze cipressen -, worden juist in Inzell altijd de eerste proefwedstrijden gehouden. Vorig weekend waren de eerste, vandaag en morgen is er ook een aantal.

Waarom toch steeds Inzell? Thialf in Heerenveen is ook open. Gerard van Velde, coach van Plantina, vat het samen: "Je bent weg van thuis, hebt even niks anders dan schaatsen aan je hoofd. Geen afleiding, alleen met je team."

En dus volgt elk jaar een invasie van Nederlanders. In het dorp, dat de laatste jaren zo rond de vijfduizend inwoners herbergt, zijn begin van de herfst de auto's met Nederlandse kentekens volop aanwezig.

Inzell bestaat bij de gratie van het schaatsen. De sport, met alle nostalgie die erbij hoort, houdt het dorp op de been. Sinds de kunstijsbaan in 1965 werd aangelegd, is het aantrekkelijke trainingsgrond. Ook voor jonge schaatsers. Zo kwam Ronald Mulder hier al toen hij nog voor zijn gewest reed. En Sven Kramer ging als peuter al met zijn vader mee.

Het is ook een dorp waar Douwe de Vries een luie stoel in het gras kan zetten om met ontbloot bovenlijf een boek te lezen. De Vries, nu LottoNL-Jumbo, verbleef in het seizoen 2013-2014 zeker negentig dagen per jaar in de regio. "Maar dat was wel héél veel."

Aantrekkingskracht

Toch snapt hij waarom Inzell zo'n aantrekkingskracht houdt. Het is er goed trainen en fijn rondbewegen, zonder veel stress. "We zijn een paar jaar geleden naar Erfurt geweest, maar dat was waardeloos. Dan is dit veel beter geregeld. En iedereen is hier nog blij. Dat helpt ook."

Bovendien is er de historie. Van Velde kan er nog geanimeerd over praten. Hij stak op zijn negentiende voor het eerst met zijn schaatsjes de grens over, op weg naar Inzell. Nu is hij er voor de hoeveelste keer? "Eh, dit is jaar 26 schat ik zo?"

De buitenbaan in Inzell was vóór de renovatie een van de mooiste ter wereld. Hij wijst naar de baan. "Als hier het zonnetje op stond, was het echt een plaatje. Niet normaal zo mooi. Je kon hier in je korte broek duurtraining doen, lekker in de zon op de kussens liggen."

Overkapping

Natuurlijk had dat ook nadelen. 'Inzell' leverde vóór de overkapping midden in de winter vaak een probleem op. Veel schaduw, omdat de Falkenstein, de rots waar de baan tegenaan ligt, de zon tegenhoudt. Ook het onstuimige weer was een ongunstige factor.

Dat dak, dat er in 2011 definitief op zat, redde de baan - en het dorp. Nu is de Max Aicher Arena een opvallende vliegende schotel tussen alle Zuid-Duitse gemütliche Gästehäuser. Het dak is vooral praktisch. Van Velde: "De strijd om de toekomst hebben ze door het dak niet verloren."

Het belangrijkste is dat de kwaliteit is behouden. Inzell ligt zo'n 700 meter boven zeeniveau, en dat is toch op hoogte trainen met minder luchtweerstand.

Bovendien zijn de faciliteiten goed. Van Velde: "Hier wordt in termen van topsport gedacht. Wil je hier een afstand rijden, ook een die niet 'standaard' is, dan kijken ze daarnaar. Wil je een extra dweilpauze, dan kan dat."

En dus blijven de schaatsers komen. Steeds weer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden