In Noordoostpolder geen draagvlak voor boringen

De bewonersgroep SchaliegasVrijNoordoostpolder en de gemeente Noordoostpolder vinden het onderzoek van minister Kamp op voorhand onvolledig en onbetrouwbaar. Quadrilla wil in de polder proefboringen doen. De gemeente Noordoostpolder stapte eerder al uit de klankbordgroep van het onderzoek.

De gemeente weigerde een geheimhoudingsverklaring te tekenen voor de presentatie van resultaten naar de schaliegasboringen.

De bewonersgroep zegt dat er in de Noordoostpolder geen draagvlak is voor de boringen. Bewoners zijn ongerust over het effect op de omgeving, het risico op aardbevingen en het risico op verontreiniging van water en landbouwgrond door chemicaliën. Bijna een tiende van de volwassen bevolking tekende een petitie.

Volgens Hylke Hekkenberg van de bewonersgroep moet er onderzoek worden gedaan naar locatie-specifieke omstandigheden. Ook wethouder Andries Poppe van de Noordoostpolder zei dit gisteren.

Beiden wijzen er op dat het onderzoek is uitgevoerd is door onderzoeksbureaus, die banden hebben met de gas- en olie-industrie.

Hekkenberg: ,,Daarom bestaat er bij ons twijfel over de objectiviteit van het onderzoek, bij het doorgaan van boringen kunnen zij immers extra opdrachten tegemoet zien. Daarnaast maken ze andere inschattingen over wat wel en niet veilig is, de grens van wat veilig geacht wordt zal voor hen lager liggen dan voor bewoners. Door deze situatie van de slager die zijn eigen vlees keurt, hebben we onze twijfels bij de betrouwbaarheid van het onderzoek.''

In de Brabantse gemeente Boxtel, ook een beoogde locatie voor proefboringen, is met verbazing gereageerd op het uitlekken van de conclusie van het rapport. Twee bewonerscomités zijn al acties aan het voorbereiden. Burgemeester Mark Buijs zegt de zorgen van de inwoners te delen.

Waterleidingbedrijf Vitens en koepelorganisatie Vewin wachten met hun reacties tot de openbaarmaking van het rapport. De watersector is bang dat de boringen de kwaliteit van de waterwinning in Nederland zullen aantasten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden