In Noord-Holland is zorgleerling slecht af

Kinderen die op school wat meer zorg en begeleiding nodig hebben, zijn het slechtst af in regio's in Noord-Holland. Ook Rotterdam en de provincie Groningen scoren beroerd, zo blijkt uit cijfers van de onderwijsinspectie.

Basisscholen in de regio's Delft, Gouda, Middelharnis en Bergen op Zoom presteren daarentegen goed in het vroegtijdig signaleren welke leerling extra zorg nodig heeft. Ze bieden die zorg vervolgens op maat en planmatig aan en evalueren de effecten ervan op de ontwikkeling van het kind.

In het nieuwe schooljaar gaat de Wet op het Passend Onderwijs in. Die verplicht elke school een passende plek te bieden aan 'zorgleerlingen'. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen met een leerachterstand, sociaal-emotionele problemen, autisme of een verstandelijke beperking.

Voor de invoering van Passend Onderwijs op de basisscholen is Nederland opgedeeld in 77 samenwerkingsverbanden. Binnen die regio's moeten scholen samenwerken, zorgleerlingen onderling verdelen en de beste plek bieden, om zo te voorkomen dat het aantal leerlingen op het dure speciaal onderwijs verder stijgt.

Uit de cijfers van de inspectie valt op te maken dat in samenwerkingsverbanden in Noord-Holland (Enkhuizen, Purmerend, Edam-Volendam, Alkmaar) en in een stad als Rotterdam nog veel werk valt te verrichten. In augustus zijn scholen verplicht meer zorgleerlingen op te vangen.

De Onderwijsinspectie bracht per samenwerkingsverband het percentage tekortkomingen in zorg en begeleiding in kaart en constateerde dat er grote regionale verschillen zijn. Op zich is dat niet erg, vindt inspecteur-generaal Annette Roeters: "Variatie is de zuurstof van ons onderwijsstelsel." Maar, zo waarschuwt ze: "Die variatie moet wel gericht zijn op wat nodig is om kwetsbare leerlingen en studenten te laten profiteren van passend onderwijs. Zij verdienen goed onderwijs."

Er is nog een opvallend lijstje samen te stellen aan de hand van het onderwijsrapport. Reguliere basisscholen in Rotterdam, Den Haag, Westland en Voorne-Putten blijken tot dusver de minste ervaring te hebben bij de opvang van 'zorgleerlingen'. De kinderen met een rugzakje werden in die regio's de afgelopen jaren het meest doorverwezen naar het speciaal onderwijs.

Apeldoorn volgt niet ver achter dat groepje. Doorverwijzen lijkt een automatisme te zijn als er in de regio veel speciaal onderwijs wordt aangeboden, erkende voorzitter Rob Stevelmans van het samenwerkingsverband Apeldoorn, Epe en Voorst eerder in Trouw.

In Rotterdam kreeg slechts 6,3 procent van de zorgleerlingen een plekje op een 'gewone' school. In Alkmaar (31,3 procent), Valkenswaard (30,2), Emmen (27,7), Ommen en Assen (beide 26,9) ligt dat percentage beduidend hoger.

In en om Alkmaar hebben veel leerlingen met een rugzakje nu al een plek op de reguliere basisschool. Maar de begeleiding van die kinderen laat te wensen over. Wethouder Mirjam Hamberg (onderwijs) wijst er in een reactie op dat de inspectiecijfers van het schooljaar 2012-2013 zijn. Er wordt volgens haar dit schooljaar al hard gewerkt om 'de ondersteuningsplannen op orde te krijgen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden