In Nijmegen doet de corporatie zelfs mee aan populaire ecowijk met strobouw

Een nieuwe ecologische woonbuurt in Nijmegen trekt onverwacht veel belangstelling. Onder de honderden aanmelders zit ook woningbouwcorporatie Talis. Die corporatie onderzoekt of de bouw van experimentele strowoningen haalbaar is en of ze die aan woongroepen kan verhuren.

Driehonderd belangstellenden hebben zich gemeld voor een nieuwe ideële buurt in de wijk 'de Vossenpels' in Nijmegen-Noord. Twee initiatiefgroepen willen er op een duurzame wijze samenwonen.

"Dit project springt eruit in Nederland. Het is het eerste stroproject dat gevestigde partijen oppakken", zegt Bernard Smits, die de strobouwers begeleidt vanuit de gespecialiseerde Woningbouwvereniging Gelderland. Op verschillende plekken in Nederland is met strohuizen geëxperimenteerd. Voor een grote corporatie als Talis zijn bouw en exploitatie van zulke sociale huurwoningen nieuw.

Talis is verrast door de animo voor deze bouwplannen, zegt Michel Pott, de projectmanager voor nieuwbouw bij deze corporatie voor Nijmegen en Wijchen. Er was weinig tamtam voor de nieuwe wijk. Maar het idee voor drie stropanden trok publiek uit het hele land. In de woongroepen kunnen zo'n twintig huishoudens terecht. Pott: "Een behapbare grootte. Het gaat om houtskeletbouw met een afwerking van leem en stro."

Vanuit een Nijmeegse vriendengroep ontstond het plan om een ideële buurt te stichten met koop- en huurhuizen. De groep, die zich Meer Generatiewonen Nijmegen (MWN) noemt, wil bewerkstelligen dat wonen, werken, spelen en mediteren samenvallen, voor zo'n vijftig gevarieerde huishoudens: van singles tot families. Geen alledaagse kost voor corporaties, erkent Pott. Talis kent wel seniorengroepen. En Pott kent daarvan de voordelen: betere sociale contacten, lagere beheerskosten en efficiëntere woningtoewijzing.

De vriendengroep en Talis kwamen via via in gesprek met Grondexploitatiemaatschappij Waalsprong. Daarin participeren de gemeente Nijmegen en projectontwikkelaars om in het gebied rond Lent zo'n twaalfduizend woningen te bouwen. Om de stadsbewoners uit trendy Nijmegen-Oost over de Waal te lokken en om daar de woningbouw op gang te krijgen, ontwikkelde Waalsprong voor hen 'de Vossenpels'. Daar mag je, individueel of collectief, op een vrije manier bouwen op tweehonderd kavels rond oude tuinderijkassen.

"We willen zelf meebouwen", zegt Hanneke Beld van de Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Arnhem Nijmegen, die de woongroepen bedacht. "Met strobouw kan dat." Ook haar groep ontstond in 2008 uit een verzameling vrienden en acht huisgenoten. We wilden niet in een saai rijtjeshuis. Over strobouw zijn we enthousiast. Stro isoleert goed en geeft geen afval. Je kunt zonder bouwervaring meedoen. We hielden een informatiedag waarop 140 mensen afkwamen, veel meer dan verwacht.

De groep zocht contact met de gespecialiseerde woningbouwvereniging van Smits. Die bracht hen bij Waalsprong en partner Talis. Daar was de club die met meer generaties bij elkaar wil wonen, net binnengeloodst. "Alle partijen staan open voor dit project", vertelt begeleider Smits. "Ik denk dat hiervoor door de economische crisis meer ruimte komt. De doelgroep is groter dan je denkt. Maar nu zijn de initiatiefnemers nog pioniers. Het is worstelen. De woningtoewijzing bijvoorbeeld: die moet volgens het inkomenscriterium, terwijl mensen met hogere inkomens niet uitgesloten zouden moeten worden." Talis merkt intussen dat deze wijk met volkstuinen en duurzame afvalwaterzuivering anders is dan andere buurten. Pott somt op: bouwtechnisch, procedureel en financieel.

Vrijblijvend zijn de ideeën van de initiatiefnemers niet. Beide vriendengroepen zijn verenigingen geworden, met leden die naar draagkracht bijdragen. In werkgroepen bereiden ze de nieuwbouw voor. MWN houdt al bijeenkomsten om gemeenschapsgevoel te kweken in de buurt.

Grondexploitatiemaatschappij Waalsprong en woningcorporatie Talis zijn het eens geworden over de grondprijs en het college van Nijmegen heeft het bestemmingsplan goedgekeurd. De gemeenteraad is aan zet. Borging door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw is essentieel, zegt Pott van Talis. Die is nodig voor de financiering. Pas als de financiële haalbaarheid zeker is, kan Talis' raad van toezicht de garantie geven dat er komend jaar wordt gebouwd.

Informatie: www.meergeneratiewonen.nu, www.strowijknijmegen.nl, www.plantjevlag.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden