In Nigeria is het levensgevaarlijk om in de file te staan

Snelwegen in Nigeria, zoals de Lagos Ibadan Expressway zijn geliefd bij bendes om mensen te ontvoeren die in de file staan. Iedereen kan doelwit worden. 

Een president die waarschuwt voor een groeiende nieuwe economische sector in zijn land lijkt de weg kwijt, maar niet Muhammadu Buhari. Hij wordt deze maand voor zijn tweede termijn als president geïnstalleerd in Nigeria. Hij waarschuwt: “Kidnapper is een beroep geworden voor jonge Nigerianen en ontvoeren een groeiende bedrijfstak”.

Eind vorige week had de president twee bijeenkomsten hierover met de chefs van de veiligheidsdiensten en de nationale politie van Nigeria. De inspecteur-generaal van die politie, Mohammadu Adamu kwam meteen met een anti-kidnapping strategie. Maar vooralsnog lijkt het dweilen met de kraan open.

Koning niet veilig

Snelwegen in Nigeria zijn levensgevaarlijk. Dagelijks worden auto’s door gewapende mannen naar de kant van de weg gedirigeerd en de inzittenden ontvoerd. Via sociale media wordt openlijk over het losgeld onderhandeld. Aan brutaliteit geen gebrek omdat de pakkans gering is. Zelfs koningen zijn niet veilig in het land. Zo werd de traditionele heerser, koning Agom Adara van de regio rond de stad Kajura in het midden van Nigeria uit zijn paleis ontvoerd en vermoord. Eind april werd een bende beruchte kidnappers voor die ontvoering opgepakt.

Ook de aanvoerder van het Nigeriaanse voetbalelftal, Mikel John Obi kreeg in 2018 vlak voor de WK-wedstrijd tegen Argentinië in Rusland te horen dat zijn vader weer was ontvoerd voor losgeld. Hij speelde wel. Hij verloor. Zijn vader werd na een week bevrijd door de politie.

De rijken en de invloedrijken, zoals rechters, bankiers, hoogleraren, directeuren van bedrijven, hoge ambtenaren en priesters zijn vaak doelwit. “Maar niemand is veilig in Nigeria. Niemand kan met twee ogen dicht slapen”, zegt Abdulkabir Olaiya Suleiman, die onderzoek deed naar de ontvoeringsindustrie. Ook mensen met weinig geld lopen risico. “De aantallen ontvoeringen per dag zijn enorm, maar van de meesten wordt geen aangifte gedaan en die blijven onbekend. En het wordt met de dag erger.” Al die zaken halen ook de media niet meer.

Olie-expats

De eerste bekende ontvoeringen waren die van buitenlanders in de Niger Delta die daar in de oliewinning werkten. De kidnappings waren meestal gericht tegen de olievervuiling en eisten compensatie in harde dollars. De eerste grote zaak dateert uit 2006. Daarna ging het hard. Al snel werden expats uit de olie-industrie ontvoerd door criminelen die losgeld eisten. Vanaf 2011 is het volgens Suleiman een uitslaande brand geworden en nam het aantal ontvoeringen in het hele land fors toe. Met nu dan de noodkreet van de huidige president van Nigeria.

Maar in Nigeria gaat het niet alleen om losgeld. “Rituele ontvoeringen komen ook op grote schaal voor. Het gaat daarbij om traditionele hekserij. De slachtoffers worden geofferd omdat een opdrachtgever denkt dan rijker te worden of daardoor meer politieke macht te verwerven.” Aan het woord is William Assanvo van het Institute for Security Studies (ISS) in West-Afrika. “Het probleem met dit soort ontvoeringen is dat iemand verdwijnt en nooit wordt teruggevonden.”

“Dit soort bloedoffers gaan niet om geld”, bevestigt Suleiman. Ze worden ook gebruikt in verkiezingstijd. Concurrerende politici worden ontvoerd en soms geofferd om hun tegenstander spiritueel sterker te maken. Rituele ontvoeringen boezemen Nigerianen grote angst in, want iedereen kan slachtoffer worden.

De nationale politie heeft nu de handen ineengeslagen met het leger en lokale veiligheidsdiensten. Zo wordt op snelwegen beter gepatrouilleerd. Criminele organisaties worden geïnfiltreerd. De modernste technieken worden ingezet om kidnappers op te sporen. Vorige week bevrijdde de politie nog 27 slachtoffers, waaronder vijf Chinezen in de ‘Operatie Puff Adder’ die landelijk nog steeds aan de gang is. In het vuurgevecht bij de bevrijdingsactie kwamen twee bendeleden om.

Miljardair kidnapper

Maar Adamu, de inspecteur-generaal geeft toe dat het een lastige strijd is om te winnen van de machtige en rijke criminele organisaties. Zeker met de publiciteit rond de recent gearresteerde miljardair kidnapper Evans die een sterrenstatus heeft als een van de beruchte bendeleiders. Voor Nederlandse begrippen is hij slechts miljonair in euro’s, maar niet in Nigeriaanse naira.

Hij heeft een groot sexappeal voor de vele jeugdige werklozen, die geen kans hebben op werk en een normaal inkomen. “De grote onveiligheid en het gebrek aan banen voor jongeren drijft ze in de armen van de ontvoeringsindustrie”, analyseerde president Buhari. Zonder die banen lijkt de nieuwe aanpak van de politie meer op water naar de zee dragen. “De politie kan er niet tegen op”, concludeert Suleiman.

Lees ook: 

Veel mysteries rond ontvoering in Nigeria.

De ontvoering van drie Nederlanders zondag in de Nigerdelta blijft een mysterie, van hen ontbreekt ieder spoor. Maar ook de rol van de Nederlands Nigeriaanse activist Sunny Ofehe roept vraagtekens op.

Boko Haram laat meisjes gaan na geheime deal.

Boko Haram liet onverwachts 101 ontvoerde meisjes vrij. Het sloot een geheime deal met de Nigeriaanse regering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden