In nieuw Liedboek is veel veranderd, maar niet alles

Vandaag presentatie van boek dat al een bestseller is. Bussen met zangliefhebbers komen daarvoor naar Monnickendam.

Al vóór verschijning is het een bestseller te noemen. Van het nieuwe Liedboek voor de Kerken, dat vandaag verschijnt, zijn bij voorintekening meer dan 40.000 exemplaren verkocht. De introductie ervan betekent voor honderdduizenden gelovigen een verandering, vergelijkbaar met de invoering van de Nieuwe Bijbelvertaling een paar jaar geleden.

Het oude roodlederen Liedboek voor de Kerken uit 1973, vol klassieke kerkliederen, is volgens veel gebruikers niet meer van deze tijd. "In de kerk zijn sinds 1973 verschillende stromingen gekomen, van klassiek gereformeerd tot basisgemeenten waar alleen Huub Oosterhuis wordt gezongen", zegt Hanna Rijken. Zij was als musicus bij de samenstelling van het nieuwe liedboek betrokken. "In de loop van de tijd zijn veel gemeenten eigen liedbundels gaan samenstellen. Kom je uit Utrecht en ga je in Friesland naar de kerk, dan herken je soms niet wat ze daar zingen."

In 2007 besloten verschillende protestantse kerkgenootschappen, waaronder de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), dat er een nieuwe liedcanon moest verschijnen. Zo'n zeventig redactieleden keken de afgelopen jaren welke liederen er geschikt voor waren.

De nieuwe bundel (voluit 'Liedboek - zingen en bidden in huis en kerk') verschilt op belangrijke punten van zijn voorganger. Het is niet alleen twee keer zo dik, het staat ook vol met wereldmuziek, een aantal praiseliederen en stukken voor jongeren. Daarmee probeert het boek de variëteit in de protestantse kerken beter te weerspiegelen.

Maar niet alles is veranderd. Zo zijn alle 150 psalmen en meer dan de helft van de 491 gezangen uit het oude Liedboek teruggekomen.

Met bussen uit heel het land komen zangliefhebbers vandaag naar Monnickendam om de presentatie mee te maken. Er is een doorlopend programma met lezingen en workshops, en heel veel samenzang.

RELIGIE & FILOSOFIE 10|11

Meer over het nieuwe Liedboek

Seksueel getint volgens feministen
Eén populair lied is in elk geval wel gesneuveld in het nieuwe Liedboek. 'De Heer heeft mij gezien' van Huub Oosterhuis (in 2006 nog gekozen in de toptien van mooiste religieuze liederen) zou volgens feministen seksueel getint zijn. Vooral de zin 'Hij (God) doet met ons, Hij gaat ons in en uit' viel verkeerd.

"Dat dit uit het liedboek is weggelaten is een klein succesje", zegt Riet Bons-Storm, emeritus hoogleraar vrouwenstudies en pastoraat in Groningen. De liedboekredactie vindt het niet zo erg dat het lied is geschrapt.

"Er staan andere liederen van Oosterhuis in de bundel", aldus redactiesecretaris Peter Endedijk. Aanpassen van de liedtekst was geen optie, laat Huub Oosterhuis zelf weten. "Als een lied af is, dan is het zoals het is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden