RecensieSerie

In Netflix’ ‘The Letter for the King’ is Tiuri niet meer blond

Amir Wilsons (links) als Tiuri, de schildknaap in ‘The Letter for the King’. Beeld
Amir Wilsons (links) als Tiuri, de schildknaap in ‘The Letter for the King’.Beeld

The Letter for the King
Regie: Alex Holmes, Charles Martin en Felix Thompson
Met Amir Wilson, Ruby Ashbourne Serkis, Yorick van Wageningen en Gijs Blom
★★★☆☆

De feestelijke première die eerder deze week gepland stond in Tuschinski ging niet door, maar verder staat ‘The Letter for the King’ niets in de weg. De verfilming van Tonke Dragts populaire jeugdboek ‘De Brief voor de Koning’ uit 1962 is vanaf morgen in 190 landen te zien op Netflix. Het is een primeur: het eerste Nederlandse boek dat door Netflix werd omarmd en omgezet in een zesdelige, vijf uur durende serie.

Je begrijpt ook wel waarom. De Nederlandse bestseller, goed voor drie miljoen verkochte exemplaren wereldwijd, biedt spanning en avontuur in een betoverend landschap van groene heuvels, woeste bergen en vorstelijke kastelen. Tonke Dragt schiep een denkbeeldige middeleeuwse wereld van ridders en jonkvrouwen waarin ze een jonge held op een belangrijke missie stuurt. Eigenlijk is het verhaal van de zestienjarige schildknaap Tiuri een klassiek coming-of-age-verhaal, de reis van een kind naar volwassenheid.

Van bekroond jeugdboek tot Netflixserie

1962 ‘De Brief voor de Koning’ van Tonke Dragt
1963 Uitgeroepen tot Kinderboek van het Jaar
2004 Bekroond met de Griffel der Griffels
2005 Luisterboek, voorgelezen door Willem Nijholt
2007 Musical van Dick van den Heuvel
2008 Speelfilm van Pieter Verhoeff
2013 Engelse vertaling van het boek
2020 Netflixserie ‘The Letter for the King’

In de serie duurt het even voordat we met Tiuri in de kapel zijn waar hij met andere jongeren een nachtwake moet houden, voordat hij tot ridder kan worden geslagen. De jongeren hebben de opdracht gekregen om niet te praten en niet te bewegen. Maar als iemand in nood op de deur bonst, is Tiuri de eerste die opstaat en opendoet. Hier blijkt al dat Tiuri een jongen is die zijn eigen plan trekt. Hij laat zich er niet van weerhouden het goede te doen.

Tiuri krijgt van een stervende ridder een verzegelde brief in handen gedrukt, die hij moet bezorgen bij de koning. Er hangt veel van af. En zo begint Tiuri’s queeste naar het land van Unauwen, door de makers met het nodige spektakel neergezet. De jonge held wordt achternagezeten door moordlustige Rode Ridders, springt met paard en al van een rots in zee, terwijl de muziek aanzwelt. Van een onheilspellend klooster belanden we op een schip en in een grot, en op gezette tijden is er voor Tiuri een wijze les: “Niet de pijn nekt ons, maar dat wat we doen om de pijn te voorkomen.”

Vertaalslag maakten naar een hedendaags publiek

Wat opvalt, is dat de makers een behoorlijke vertaalslag maakten naar een hedendaags publiek. Een aangename verrassing is dat Tiuri wordt gespeeld door een donker jongetje, de Britse acteur Amir Wilson. Je ziet in die keuze de tijdgeest weerspiegeld. In de speelfilm die regisseur Pieter Verhoeff twaalf jaar geleden maakte op basis van het boek, was Tiuri nog een blonde, blauwogige jongeling. “Ik vind dat leuk”, zei de 89-jarige Tonke Dragt in een recent interview. Tiuri kon volgens haar iedereen zijn, zwart of wit. Ze had alleen ooit zijn silhouet getekend, bewust, zodat mensen het zelf konden invullen.

In hun streven naar inclusiviteit gingen de makers nog een stapje verder. Tiuri’s belangrijkste metgezel is niet langer een jongen (Piak) maar een meisje, Lavinia. En tegen het einde wordt er opeens innig gezoend tussen twee schildknapen. Lief wel, die kus tussen twee jongens, maar de scène komt ook een beetje uit de lucht vallen. Hetzelfde geldt voor alle hocuspocus die de makers toevoegden. Begrijpelijk wel dat Tonke Dragt zelf liever spreekt van een serie die is geïnspireerd op haar boek dan van een verfilming van haar werk.

De Nederlandse acteurs doen het tussen alle Britten overigens prima. Yorick van Wageningen zet als koning Favian van Unauwen een heerlijke, aardse vorst neer. En de 23-jarige Gijs Blom, bekend van de titelrol in de musical ‘Ciske de Rat’, mag uitpakken als een van zijn zonen: de kwaadaardige prins Viridian die aast op de troon en zich ontpopt als een meedogenloze veroveraar. Viridian staat voor de duisternis, Tiuri voor het licht. En natuurlijk is het aan de laatste om het kwaad te verslaan, samen met zijn jonge kompanen die onderweg meer en meer naar elkaar toegroeien.

Zie ze galopperen in dat majestueuze Nieuw-Zeelandse landschap. Het is hetzelfde sappige, groene heuvelland en witbesneeuwde rijk waar Peter Jackson ‘The Lord of the Rings’ situeerde en zijn hobbits losliet. Aan alles voel je dat de makers zich laten voorstaan op een connectie tussen Tolkiens hobbitverhaal en Dragts ridderavontuur. De bombast die ze toevoegden lijkt weer geleend van de populaire HBO-serie ‘Game of Thrones’. Het resultaat is gestapelde fantasy.

‘The Letter for the King’ is vanaf 20 maart te zien op Netflix.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden