In Nepal mag derde gender in paspoort

Nepal heeft voor het eerst een transseksueel erkend als iemand van het ’derde geslacht’. Bishnu Adhikari (21) is biologisch gezien een vrouw, maar sociaal een man. Dat staat nu zwart op wit in zijn paspoort.

1

Hoe is het om officieel de eerste te zijn van uw gender in Nepal?

„Ik ben echt heel erg trots en heel erg gelukkig. Dit is erg belangrijk. We zijn een minderheid in Nepal. Het is van groot belang dat we gehoord worden en onze problemen aankaarten. Alleen zo kunnen we gelijke rechten en een gelijke behandeling krijgen als ieder ander in Nepal.”

2

U bent actief voor de Blue Diamond Society in Nepal, die opkomt voor gelijke rechten van homoseksuelen, lesbiennes en transseksuelen. Is het zwaar om iemand van het ’derde gender’ te zijn in Nepal?

„Ja, we hebben hier te maken met veel discriminatie en zelfs met marteling. Maar nu kunnen we doorgaan met vechten voor gelijke rechten, op dezelfde voet als ieder ander. We willen gehoord worden, overal waar onze stemmen kunnen reiken.”

3

In Nederland kunnen transseksuelen juridisch van geslacht wisselen en dit in hun paspoort laten opnemen. In India bestaat sinds 2005 de mogelijkheid voor leden van het derde gender, de zogeheten hijra's, om ’E’ (Eunuch) in het paspoort te krijgen. Moet er volgens u een speciale aanspreekvorm komen voor mensen van het ’derde gender’?

„Ik heb gehoord van andere landen, dat er daar andere voorzieningen zijn. Voor ons is de vermelding in ons paspoort – ’anders’ of ’derde gender’ – voldoende. Bij een huwelijk zal ik de vraag over welke achternaam niet forceren; dat ligt aan haar.”

4

U zegt ’haar’ omdat u een vrouw als partner zou willen? Waarom staat er geen ’man’ in uw paspoort?

„Ik ben niet geopereerd en biologisch gezien ben ik nog steeds een dochter. Maar sociaal gezien ben ik een zoon. Over het algemeen noemen de mensen hier me ook een ’hij’ en dat is prima. Een derde gender is echt anders dan of man of vrouw.”

5

Heeft u lang op uw nieuwe identiteitsbewijs moeten wachten?

„Het duurde negen maanden. Toen besloot het hooggerechtshof in ons land dat homo’s, lesbiennes en mensen van het derde gender erkend moeten worden als natuurlijke personen. De regering heeft vervolgens opdracht gegeven om discriminerende wetten te herzien en ons gelijke rechten te geven op basis van onze eigen identiteit.

Mijn nieuwe paspoort heb ik opgehaald in een gemeente in de deelstaat Kaski. En nee, ik had niet het gevoel dat de ambtenaar van de burgerlijke stand wist hoe bijzonder het was toen hij de papieren klaarmaakte.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden