In Nepal is een bruidegom van tien nog altijd normaal

Wereldwijd worden 156 miljoen jongens uitgehuwelijkt vóór hun achttiende

RUTH VAN DER KOLK

Pannilal Yadav leek net een koning op zijn eigen bruiloft. Tijdens het feest kwam de Nepalese bruidegom binnen op een versierde draagkoets. Maar Yadav had toen geen idee wat er eigenlijk aan de hand was. Jaren later kwam pas het besef dat hij als achtjarig jongetje gedwongen het ja-woord had gegeven aan zijn vrouw Rajkumari die toen zeven was.

"Ik dacht dat het normaal was om zo jong te trouwen. Totdat een man uit het dorp tegen mij zei dat zijn tienerdochter nog niet klaar was voor een huwelijk. Voor het eerst hoorde ik dat niet iedereen voor zijn tiende trouwt. Ik wenste toen dat ik zelf een partner had kunnen uitkiezen", schrijft hij in een blog van hulporganisatie Care, die komt met een rapport over jongetjes die al vroeg uitgehuwelijkt worden in Nepal.

Yadav, inmiddels volwassen, is niet de enige jongen die zo vroeg moest trouwen. Wereldwijd worden 156 miljoen jongens uitgehuwelijkt vóór hun achttiende. De VN-Mensenrechtenraad nam deze week een resolutie aan met een oproep een einde te maken aan kindhuwelijken.

"Meestal gaat de aandacht alleen naar meisjes die uitgehuwelijkt worden aan oude mannen, maar in Nepal moeten twee minderjarigen met elkaar trouwen", vertelt Lex Kassenberg, directeur bij Care, telefonisch vanuit Kathmandu. Hij vreest dat het aantal kindhuwelijken in dit land zelfs toeneemt door de zware aardbeving in april, die funest was voor de economie. Want vooral arme ouders laten hun kind huwen."Kindbruidegommen moeten soms op hun twaalfde al baby's produceren en voor een gezin zorgen. Ouders hebben veel te hoge verwachtingen en leggen verantwoordelijkheden op waar de jongetjes fysiek en emotioneel nog niet klaar voor zijn", vertelt Indu Pant Ghimire, Care-coördinator in Nepal. Ze leidt projecten die kindhuwelijken bestrijden in diverse districten. "Sommigen raken depressief omdat ze niet aan de eisen kunnen voldoen. Bovendien beginnen ze te vroeg met werken en missen ze jarenlang onderwijs."

Zo iemand is Mathura Dobi (20) die op zijn twaalfde moest huwen. Zijn vader was bang dat mensen gingen roddelen als zijn zoon nog niet getrouwd was. Om zijn familie-eer te beschermen besloot hij Mathura uit te huwelijken. "Ik verdien net genoeg geld om rond te komen. Mijn vrouw, twee kinderen, ouders en drie broers eten in een slaapkamer met een plastic zeil als muur. Als ik op mijn twintigste was getrouwd, had ik kunnen studeren zodat er meer geld was voor mijn gezin."

Officieel is het in Nepal verboden om onder de achttien te trouwen, maar de overheid controleert het niet. De Verenigde Naties stellen in een rapport dat de regering geen goed beleid heeft voor juiste handhaving. Volgens directeur Kassenberg ligt het ook aan de beperkte middelen van die overheid. Grip krijgen op kindhuwelijken gaat moeilijk, omdat het zich vooral afspeelt in afgelegen gebieden.

Het zijn vooral de conservatieve dorpjes in het westen die jongetjes dwingen te trouwen. Doordat het westen zo moeilijk bereikbaar en onderontwikkeld is, verandert de cultuur niet zo snel als in het oosten. Daar wonen rijkere Nepalezen in de steden, waar kindhuwelijken minder voorkomen.

Volgens coördinator Ghimire beseffen de meeste Nepalezen wel dat het beter is voor jongetjes om later te trouwen. De hulporganisatie probeert via voorlichting over schadelijke gevolgen van kindhuwelijken in verschillende dorpen het verschijnsel te bestrijden. Pennilal Yadav werkt bij Care als voorlichter om zijn persoonlijke verhaal te delen. Maar dat blijft een moeizaam proces. "Mensen laten zich niet snel overtuigen, omdat het zo ingebakken zit in de cultuur. Maar het is een kwestie van volhouden", zegt directeur Kassenberg.

Dat ziet de vader van Mathura nu ook in. Hij zag wat zijn zoon moest doormaken, waardoor hij het huwelijk van zijn andere zonen uitstelt. "Mijn advies voor volgende generaties is om kinderen niet zo jong te laten huwen."

undefined

Ook elders moeten kinderen vroeg trouwen

Volgens een rapport van Unicef in 2014 moet 11 procent van de Nepalese jongens al vroeg trouwen onder sociale druk van ouders en de gemeenschap. Maar Nepal is niet het enige land met kindbruidegommen.

In zeven andere landen huwt minstens tien procent van de jongetjes voor hun achttiende: de Comoren (11 procent), de Marshalleilanden (12 procent), Nauru (12 procent), Honduras (12 procent), Laos (13 procent), Madagascar (13 procent) en de Centraal-Afrikaanse Republiek (28 procent).

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden