Column

In Nederland wordt geel nu met haat geassocieerd

Sylvain Ephimenco. Beeld Trouw
Sylvain Ephimenco.Beeld Trouw

Hun aantal was nog net niet voldoende om vijf voetbalvelden met twee elftallen elk te vullen. En toch kwamen ze strijdlustig naar Hilversum dit weekeinde om tegen de NOS te demonstreren. Ze droegen gele hesjes in navolging van hun Franse voorbeelden en zongen onderweg naar het Media Park “NOS, weg ermee”.

Verder beschuldigden deze Nederlandse gilets jaunes de NOS van het verspreiden van ‘fake news’, een woordencombinatie die goed aanslaat de laatste tijd. Donald Trump is hiervan een grootverbruiker. Wat voor gezicht dat ‘fake news’ aannam, werd bij de demonstranten niet helemaal duidelijk. Het ging hen juist, geloof ik, om het ‘negeren van de Nederlandse gele hesjesbeweging in de berichten’. Toch nam NOS-Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff de moeite om voor zijn deur met het gele volkje te discussiëren. Of ik in zijn plaats hetzelfde had gedaan, weet ik niet. Misschien omdat ik moeite heb met lieden die te pas en te onpas hun brede frustraties op de pers ventileren.

In Frankrijk worden journalisten door gele hesjes belaagd, beschimpt en soms bedreigd. Terwijl deze, sinds drie maanden, juist de voornaamste gasten zijn bij alle nieuwszenders.

Ik niet, jij dan ook niet

Ik was afgelopen weekeinde in dat land wegens familiebezoek. Bij een rotonde in een Zuid-Frans kustplaatsje zag ik ze staan. Een beetje doelloos keuvelen met zijn twintigen. De protestbeweging die op 17 november begon, loopt nu een beetje op zijn laatste benen. Steun slinkt en de woede tegen de gele hesjes groeit. Zoals het klinkt in de volksmond ‘eet de revolutie haar eigen kinderen op’.

Bij die gilets jaunes is het nog erger. Ze vreten elkaar op tijdens interne twisten die met de dag lachwekkender worden. Het parool bij dit ‘Mexicaanse leger’ (in het Frans, een leger met veel officieren en weinig soldaten) is: ik niet, jij dan ook niet. Wat overblijft zijn gewelddadige groeperingen van links- en rechts-extremisten, casseurs (vandalen), black blocs en islamo-gauchisten (antizionisten). De marge wordt nu langzaamaan de kern.

Zaterdag, meer naar het noorden, was het weer stenen gooien en de boel op stelten zetten. Zeker tegen politie, straatmeubilair en ... filosofen. In Parijs werd de beroemde Joodse denker van Poolse komaf Alain Finkielkraut (69), die tot voor kort de gele hesjes steunde, door een groep schuimbekkende links-extremisten op straat belaagd en vervloekt. Hij moest door de politie worden ontzet. De litanie aan discriminerende beledigingen die naar zijn hoofd werd geslingerd is van verschillende kanten gefilmd: “Strontzionist, ga terug naar Tel Aviv”, “vuile ras”, “je gaat dood” en “God zal je straffen, je gaat naar de hel”.

President Macron sprak in een tweet zijn afschuw uit en belde de filosoof op om hem zijn steun te betuigen. Justitie is een onderzoek gestart. In Frankrijk is de kleur geel de minst geliefde. Het staat sinds de Middeleeuwen symbool voor verraad, list en bedrog. In Nederland wordt geel ook wel met haat geassocieerd. Zo te horen maandag op alle Franse zenders, is dat daar nu ook het geval.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden