In Nederland strandt één op de drie huwelijken; in Zweden en België de helft

Van onze correspondent BRUSSEL - De Europeaan trouwt minder en scheidt meer. Eindigde in 1970 1 op de 9 huwelijken in een echtscheiding, in 1995 liep bijna 1 op 3 op de klippen.

Zweden en België spannen de kroon, aldus een gisteren gepubliceerd rapport van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie; in die twee landen strandt meer dan de helft van alle huwelijken. Ook Finland, Groot-Brittannië en Denemarken zitten hoog: meer dan veertig procent van de huwelijken eindigt er in een echtscheiding. Nederland zit met 1 op 3 dichtbij het Europees gemiddelde. Scores ver beneden dat gemiddelde moeten worden gezocht aan de Middellandse Zee. In Spanje bij voorbeeld houdt bijna 90 procent van de huwelijken stand.

In de grafiek is overigens het aantal huwelijken en echtscheidingen in één jaar (1995) weergegeven, dus niet het aantal huwelijken dat in scheiding uitmondt.

De cijfers worden wat vertekend door wettelijke veranderingen die sinds 1970 echtscheiden in veel landen van de Unie mogelijk hebben gemaakt of vereenvoudigd (ondermeer in Italië, Spanje, Ierland, Portugal en België); met die wetswijzigingen werd een stuwmeer van echtelijke ellende aangeboord.

Maar de stijgende echtscheidingsscore blijft opmerkelijk. Het aantal huwelijken is immers al lang dalende, zelfs in de trouwste staten in het zuiden van de Unie.

Nederland telde in 1970 8.7 huwelijken per duizend inwoners. In 1995 was het aantal huwelijken gedaald tot 5.3 per duizend inwoners. De Zweden, in 1970 al niet gek op het boterbriefje, maakten er in 1995 helemaal een zeldzaamheid van; op duizend Zweden werden nog maar 3.8 huwelijken geteld.

Men zou verwachten dat met het aantal gesloten huwelijken ook het aantal echtscheidingen zou dalen. In de Verenigde Staten - waar traditioneel veel meer wordt gehuwd en veel meer wordt gescheiden - is dat het geval; met het aantal huwelijken daalt het aantal echtscheidingen er nu.

Europa is nog niet zo ver, zegt Eurostat; het aantal huwelijken daalt wel, maar echtscheidingsellende groeit vooralsnog.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden