'In Nederland mis ik soms de professionele organisatie rond het cricket'

Sterre Kalis Beeld ICC/Ian Jacobs
Sterre KalisBeeld ICC/Ian Jacobs

Nee, Sterre Kalis speelt geen croquet, zoals hier vaak wordt gedacht. Ze speelt cricket, zo goed dat ze naar Australië mag.

Noor de Kort

Ze bracht het afgelopen cricketseizoen door in Australië en deze zomer vliegt ze er weer naartoe: de 18-jarige Sterre Kalis heeft voor komend seizoen een contract getekend bij het vrouwenteam van de Australische staat Queensland. Een unicum, want daarmee is ze de eerste Nederlandse cricketspeelster die tekent bij een professionele club. "Dat is wel echt heel vet", straalt Kalis.

Had je dit contract zien aankomen?

"Nee, het kwam eigenlijk heel onverwacht. Ik was afgelopen seizoen door de Europese cricketbond geselecteerd om twee weken mee te draaien met het Australische team Sydney Thunders. Dat team speelt mee in de Women's Big Bash League: een heel grote competitie tussen teams uit verschillende staten. Daarna speelde ik bij het eerste damesteam van de universiteit van Tasmanië. Daar is mijn naam vermoedelijk groter van geworden, want eerst wist niemand in Australië wie ik was. Op een gegeven moment zei de coach van het team uit Queensland: 'We hebben interesse in je. Zou je hierheen kunnen komen om te laten zien wat je kan?' Ik heb toen drie uur met het team getraind. Kort daarna hoorde ik dat ik mocht komen."

Waarom wilde je zo graag in de Australische competitie spelen?

"Cricket is niet groot in Nederland. Als ik in Nederland vertel dat ik cricket speel, vragen veel mensen: 'Dat is toch dat spel met die poortjes waar de bal doorheen moet?' Maar dat is croquet. Het zegt wel iets over hoe klein cricket hier is.

"De sport is in Australië heel groot: het wordt uitgezonden op televisie, je kunt er daar echt iets mee bereiken en heel veel mensen spelen het. Daarom is het ook heel vet dat ik, als buitenlander, ben geselecteerd. Daarnaast is het milieu er veel professioneler, waardoor je veel leert."

Vind je het frustrerend dat cricket in Nederland zo onbekend is?

"Ja, want daardoor is het niveau niet heel hoog. Om die reden speel ik nu bij het Engelse Essex, waar ik elke week naartoe vlieg. Op een gegeven moment ben ik gewend geraakt aan hoe er in Engeland en Australië wordt getraind. Als ik nu in Nederland speel, mis ik soms de professionele organisatie."

Wat staat je bij Queensland precies te wachten?

"Met het team van Queensland ga ik zes wedstrijden, verspreid over vijf maanden, spelen in de Women's National Cricket League. Queensland is de laatste jaren steeds in de top geëindigd: het is een van de betere staten. Omdat het niveau veel hoger ligt dan in Nederland, zal ik moeten vechten om te mogen spelen."

Wat hoop je verder te bereiken in het cricket?

"Ik heb bij Queensland nu een contract getekend voor één jaar en het kan eventueel worden verlengd tot drie jaar. Daar wil ik natuurlijk voor gaan. Het is best spannend, want ik moet het eerste jaar echt laten zien wat ik kan. Daardoor voel ik waarschijnlijk veel druk, maar ik zie het ook als een uitdaging. Daarnaast is afgelopen week de eerste wedstrijd van de Indian Premier League voor vrouwen gespeeld. Het lijkt me heel vet om ooit ook in die competitie te spelen."

Lees ook: Niet zo slim bowler, de zaak belazeren met zeven camera's erbij

Schorsingen van een jaar en een uitsluiting van negen maanden: het waren zware straffen voor drie cricketers in het grootste Australische cricketschandaal in bijna veertig jaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden