'In Nederland mag je je vrouw gewoon niet slaan'

Directeur A. Aboutaleb van het Instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum is ongelukkig met de uitspraak van rector A. Akgündüz van de Islamitische universiteit Rotterdam (IUR) dat een moslimman zijn vrouw mag slaan als het echt niet anders kan. ,,Die botst ernstig met de Nederlandse wetgeving'', zei hij tegen het ANP.

Van onze redactie religie & filosofie

Professor Akgündüz illustreerde met zijn opmerking zijn opvatting dat de Koran en de uitspraken en handelingen van de profeet Mohammed (soenna) niet voor herinterpretatie vatbaar zijn. Moslimmannen hebben zeker niet het recht hun echtgenote regelmatig een pak slaag te geven, benadrukte de Turkse jurist maandag. Maar als de vrouw verantwoordelijk is voor een conflict in het huwelijk en zij niet met andere middelen tot rede te brengen is, heeft de man het recht haar te slaan, zonder haar lichamelijk letsel toe te brengen.

Aboutaleb vindt de vraag of de Koran het slaan van vrouwen toestaat, hier niet relevant. ,,In Nederland mag het gewoon niet. Daarom moet je niet met dat soort verhalen aankomen.'' De rector heeft, naar de mening van Aboutaleb, wel het recht als wetenschapper bepaalde opvattingen te uiten.

De Forum-directeur draagt de particuliere moslimopleiding in de Maasstad nog steeds een warm hart toe. ,,Moslims in Nederland hebben dringend behoefte aan eigen kader.'' De IUR hoopt over twee jaar de eerste in Nederland opgeleide imams, geestelijk verzorgers en islamdeskundigen af te leveren. Momenteel studeren er zo'n 200 studenten.

De uitspraken van de rector -hij vindt het ook logisch dat een dochter de helft erft van een zoon- staan haaks op die van S. Damra, oprichter en tot voor kort rector van de IUR. Zowel in Trouw als elders heeft hij verzekerd dat zijn alma mater een islam voorstaat die past binnen het liberale Nederland. De praktijk lijkt hem ongelijk te geven. Zo nodigt de IUR, in een poging ook studenten te trekken uit het behoudender deel van de moslims in Nederland, voor haar dies natalis op 21 november oud-burgemeester R.T. Erdogan van Istanboel uit. Hij was een van de boegbeelden van de inmiddels in Turkije verboden radicaal-islamitische Welvaartspartij.

Nederlandse islam-deskundigen als N. Landman (Utrecht) en S. de Groot (Leiden) plaatsten al eerder vraagtekens bij het 'liberale' klimaat binnen de IUR. Zij vinden het studieprogramma traditioneel en constateren dat alle docenten op één na uit Turkije en Arabische landen komen. Dat geldt ook voor rector Akgündüz die in het begin van dit jaar nog geen woord Nederlands sprak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden