Plein 2

'In naam van Oranje, doe open dat bos!'

Koning Willem-Alexander bij de opening van het vernieuwde Erasmus MC.  Beeld ANP
Koning Willem-Alexander bij de opening van het vernieuwde Erasmus MC.Beeld ANP

Het verhaal gaat dat koning Willem-Alexander de gewoonte heeft na Prinsjesdag enkele gasten uit te nodigen voor een jachtpartij.

Bart Zuidervaart

Dan vertrekt het gezelschap naar de koninklijke domeinen van paleis Het Loo in Apeldoorn, op zoek naar zwijnen en herten. Hoe vaak het koningshuis het jachtgeweer hanteert, is onduidelijk. De Rijksvoorlichtingsdienst doet er geen mededelingen over. Wel of niet jagen is een privé-aangelegenheid.

Het is de Partij voor de Dieren een doorn in het oog. Ieder jaar gaat Kroondomein Het Loo gedurende drie maanden, van 15 september tot 24 december, dicht voor het publiek. De officiële reden is dat in die periode dan gelegenheid is voor 'faunabeheer'. Het is een wat verhullende term, die eigenlijk impliceert dat er ook dieren afgeschoten kunnen worden.

Marianne Thieme, leider van de Partij voor de Dieren, heeft er een gewoonte van gemaakt te protesteren tegen de jachtpraktijken rond paleis Het Loo. Toen de kwestie in oktober 2015 voor de zoveelste keer ter sprake kwam in de Kamer, wilde premier Mark Rutte slechts kwijt dat het park gesloten wordt 'om veiligheidsredenen'. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er ook mensen worden geraakt.

'Plezierjacht'

Het verzet van de Partij voor de Dieren was altijd krachteloos. Hun oproep om een einde te maken aan de koninklijke jacht kon nooit rekenen op voldoende steun in de Kamer. Tot dit voorjaar. In april schaarde een Kamermeerderheid zich alsnog achter het voorstel van Thieme en haar collega's. Het opvallende was: in de motie van de partij kwam het woord 'plezierjacht' niet meer voor. Die term zorgt voor irritatie, zowel in de Kamer als bij liefhebbers van het jagen. Zoals René Leegte, voormalig VVD-Tweede Kamerlid, altijd zei: "Plezierjachten vind je in de haven."

De nieuwe tekst bevatte een oproep aan de regering 'om het eigenlijke Kroondomein Het Loo jaarrond geheel open te stellen voor het publiek'. Volgens indiener van de motie, Kamerlid Femke Merel van Kooten van de dierenpartij, is de tekst gewijzigd, maar blijft de boodschap gelijk. "Het koningshuis wil tijdens de jacht geen pottenkijkers in het kroondomein", weet ze. Als het park de gehele jaar toegankelijk is voor natuurliefhebbers betekent dat automatisch, zegt Van Kooten, een einde aan het schieten.

De strategie van de Partij voor de Dieren had effect: er kwam steun van GroenLinks, SP, D66, PVV, FvD en Denk, samen goed voor 77 zetels. Voor de dierenpartij was het reden genoeg om een jubelbericht de wereld in de slingeren: 'Einde aan de jachtprivileges in Kroondomein Het Loo'.

Te vroeg gejuicht

Thieme, Van Kooten en hun collega's hebben te vroeg gejuicht. Minister Carola Schouten (natuur en dierenwelzijn) laat weten dat zij de motie niet uitvoert. Het Kroondomein gaat komende zaterdag gewoon dicht. Als de koning wil, kan hij volgende week dinsdag, na het voorlezen van de Troonrede, richting Het Loo voor wat ontspanning.

Schouten meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat zij de motie simpelweg niet kán uitvoeren. In 1959 heeft toenmalig prinses Wilhelmina het natuurgebied aan het Nederlandse volk geschonken, maar er was een belangrijke voorwaarde: het 'volledige vruchtgebruik' moest bij de 'kroondrager' blijven. Dat is een ingewikkelde manier om te zeggen dat de koning (of koningin) nog altijd het beheer van de kroondomeinen in handen heeft. Daar kan geen minister, ook Carola Schouten niet, iets aan doen. Mocht ze dat al willen.

Femke Merel van Kooten neemt er geen genoegen mee. De staat (lees: de belastingbetaler) financiert een natuurgebied dat niet het gehele jaar open is, zegt het Kamerlid. Bij het debat over de begroting van de Koning, dit najaar, zal de traditionele motie weer worden ingediend. En komende zaterdag demonstreert de dierenpartij, samen met De Faunabescherming, voor de ingang van het kroondomein. Van Kooten heeft een strijdlied paraat. Titel: 'In naam van Oranje, doe open dat bos!'

Koninklijke liefhebbers van de jacht

1. Prins Hendrik
2. Prins Bernhard
3. Koning Willem-Alexander

De belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag worden in de rubriek Plein 2 beschreven door de parlementaire redactie van Trouw. Lees mee afleveringen op trouw.nl/plein2.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden