In motregen ontbreekt elk spoor van een vlinder

taalvragen van lezers

558 Wat hebben motten met 'motregen' te maken?

Niets. Het Nederlands kent zeven verschillende woorden mot, als we de Vlaamse spreektaal meerekenen. Eén daarvan betekent nu o.a. 'turfmolm' (ook turfmot genoemd), 'zaagsel' of, in het regionale woord motblik, 'stof'. Ditzelfde mot kon, volgens taalhistorici, vroeger ook naar fijne regen verwijzen. Ter verduidelijking is regen toegevoegd. Motten kan nog steeds synoniem zijn met motregenen. De dichter Cats gebruikte het al: Een poel (...) krijgt, schoon dat het maer en mot ('motregent'), wel haest een weken gront.

Waar dit mot vandaan komt, is onbekend. Alleen in de Germaanse talen tref je verwanten ervan aan, zoals het Engelse mote ('stofje'). De nieuwtestamentische splinter die sommigen met een balk in het oog in andermans oog opmerken, is in oudere Engelse vertalingen een mote (in nieuwere een speck of sawdust).

559 Is 'meerdere' in de zin van 'verscheidene' een (verwerpelijk) germanisme?

Niet meer. Vroegere protesten ten spijt is het ingeburgerd geraakt.

560 Kan de populariteit van Arjen Robben ooit 'tot een minpunt gedaald' zijn (Trouw, gisteren)?

Doorgaans wordt onder een minpunt een negatief aspect verstaan en kan populariteit alleen tot het nulpunt dalen of zelfs tot onder het nulpunt. Een pluim overigens voor de doorzetters onder de lezers die gevorderd zijn tot de nieuwe uitdrukking. Ze stond halverwege een artikel waarvan de eerste twee zinnen elk ongeveer vijftig woorden telden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden